Мобилната шопинг мания в Китай надмина 500 млрд. долара

Мобилната шопинг мания в Китай надмина 500 млрд. долара
A A+ A++ A

Представете си, че можете да си вземете напитка от вендинг машина, използвайки само смартфона си. Или сканирайки QR код, да си купите даден продукт от реклама във вестника.

Използвайки тези иновации – и още много други, мобилното пазаруване в Китай изпреварва това в САЩ, коментира CNBC.

Китай все още е най-големият пазар на смартфони, макар че ръстът се забавя. Той формира около 30% от глобалния пазар, като се очаква броят на китайските потребители на умни телефони да скочи от 526,8 млн. до 640 млн. души, изчислява eMarketer. А потребителите използват устройствата си, за да купуват най-различни стоки и услуги.

Почти половината от всички продажби в електронната търговия в Китай, или 505,7 млрд. долара, се правят през мобилни устройства спрямо една четвърт в САЩ, твърди eMarketer. До 2019 г. мобилните продажби в Китай ще формират до 71% от тези продажби.

„Не предвиждаме мобилните покупки да изпаднат в застой следващите пет години“, казва Моника Пърл, директор по прогнозите в eMarketer. “Те ще отчитат ръст, тъй като потребителското поведение се е променило“.

Китай в крайна сметка е водещ мобилен пазар, обяснява и Браян Бухвалд, главен изпълнителен директор на консултантската компания Bomoda. Затова той е успял да задмине други пазари, където се използват предимно компютри за онлайн покупки.

Изключително добрите приложения за мобилни разплащания също отчасти допринасят за мобилния бум. За да се улесни пазаруването, покупките преминават гладко и почти безпроблемно, като продуктите се купуват само за няколко секунди и само с едно натискане. Разгорещената битка за пазарен дял между гигантите в плащанията WeChat Pay и Alipay на Alibaba е двигател на още повече иновации. Apple Pay също съвсем наскоро излезе на арената сред останалите конкуренти.

#шопинг #САЩ #Китай #пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »