Ограничават броя на дипломатическите автомобили на почетните консули

Ограничават броя на дипломатическите автомобили на почетните консули
A A+ A++ A

Почетните консули ще имат 3 месеца, за да върнат червените дипломатически номера и да получат нормална регистрация за автомобилите си.

Това предвижда проект на наредба на министъра на външните работи Даниел Митов и вицепремиера Румяна Бъчварова, научи в. “24 часа”. Днес тя ще бъде представена на премиера Бойко Борисов, който миналата седмица нареди орязване на привилегиите на почетните консули.

Ще бъде ограничен и до един автомобилът, който може да се ползва за дипломатически нужди, предвижда проектът на наредба. В момента имало почетни консули, които ползвали червени номера на по 4-5 коли.

Бизнесмените, каквито са повечето от почетните консули на чужди държави у нас, вече няма да могат да ползват офисите си като дипломатически мисии, предвижда пък друга наредба, която ще бъде подписана от Митов и министъра на финансите Владислав Горанов.

Консулските дела ще трябва да се извършват в отделно помещение, предвиждат текстовете в нея. Ако не могат да наемат отделен офис, почетните консули ще трябва поне да обособят отделна стая, която да служи за консулство и в нея да се съхраняват дипломатическите книжа.

Тази промяна се прави заради освобождаването от ДДС на стоки и услуги, които се ползват за дипломатически нужди. Според българското правителство сегашният режим давал възможност бизнесмените да искат възстановяване на данъка за стоки и услуги, които реално не се ползвали от почетния консул за дипломатически нужди, а за собствения му бизнес.

64 са в момента българите, които са почетни консули на чужди държави според списък на МВнР, който пръв “24 часа” публикува. Сред тях са известни бизнесмени като Иво Прокопиев, Георги Гергов, Саша Безуханова, Цветелина Бориславова и пр.

#консули #червени #номера #автомобили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"