Отпада ли мониторингът за България? ЕК решава днес

Отпада ли мониторингът за България? ЕК решава днес
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Последните доклади от мониторинга за България и за Румъния, приети от Европейската комисия на 27-и януари, ще бъдат представени на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. 

Българските евродепутати, членове на комисията, ще трябва с тези да изразят необходимостта от сваляне на наблюдението. Освен тях, в Комисията ще гласуват стратегическия и по тяхна инициатива доклад за ситуацията в Средиземноморието и за необходимостта от цялостен подход към миграцията.

Докладът има за цел изготвянето на пакет с препоръки за решаването на предизвиканите от миграцията и бежанците проблеми. В предварителната работа по текстовете му най-остър спор сред евродепутатите предизвика отговорът на въпроса: къде минават разделителните червени линии, които не могат да бъдат прекрачвани. 

От 15.00 часа брюкселско време в Евпропейския парламент ще започне Конференцията: „Механизъм за сътрудничество и проверка – функциониране, ефект, препоръки“, на която ще преобладава тезата за необходимост от отпадане на мониторинга на Европейската комисия, както и да бъдат ясно зададени критериите, водещи към това.

Очаква се на дискусията да бъде направен анализ за смисъла от въпросния механизъм, след като вече съществува друг общ Европейски механизъм за върховенство на правото, който позволява всички страни-членки, не само България и Румъния, въз основа на ясни критерии да могат да се стремят към правова държава, съдебна реформа и борба с корупцията. 

#ЕК #мониторинг #България #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"