„София диша", за да стане евро столица на културата

„София диша", за да стане евро столица на културата
Организаторите на миналогодишната проява на ул. „Шишман" са забелязали, че изпълненията на фолклорните състави се посрещат много добре от гражданите. Снимка: komitata.blogspot.com
A A+ A++ A

Младата джаз певица Петя Данкова даде началото на фестивала Folk Color, който се провежда в столицата.

Фестивалът е част от културната инициатива „София диша 2012", която цели да подпомогне кандидатурата на града за „Европейска столица на културата 2019", предаде БГНЕС.

Организаторите на миналогодишната проява на ул. „Шишман" са забелязали, че изпълненията на фолклорните състави се посрещат много добре от гражданите и решили тази година да разнообразят мини концертите, представяйки ги в съвременна среда и аранжименти.

Гост е френската група от Международния детски фолклорен фестивал, очакват се турската група, съставът от Босна и Херцеговина, както и българските състави, начело със „Зорница", заяви един от организаторите на фестивала Суни Данаджъ.

Като пъстра шевица около сцената са наредени сергиите с продукцията на майсторите от Камарата на занаятчиите.

Това не е просто някакъв съвременен прочит на старите панаири, защото има художници и занаятчии, които приканват любопитните посетители сами да си изваят керамичен съд или да си направят сами пластика от хартия или бижу от естествени подръчни материали.

Слънчевият ден е най-желаният партньор на организаторите, защото публиката се събира в градините до НДК от само себе си, без допълнителна реклама на събитието.

От името на кмета Йорданка Фандъкова към участници и гости се обърна зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.

„Това е един забележителен мултижанров фестивал, чиято основна цел е да живеем в култура на открито, да се забавляваме, да се опитаме чрез фолклора и традициите си да утвърдим София като културна столица на Европа през 2019 г.”, каза зам.кметът.

Той посочи, че фестивалът се разширява с тенденция да стане целогодишен, с още повече жанрове и изпълнители.

#София диша #Босна и Херцеговина #НДК #Йорданка Фандъкова #кмет #Тодор Чобанов #зам.-кмет #Европа #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"