Инвеститори подадоха иск за 3 млрд. евро срещу автоконцерна "Фолксваген"

Инвеститори подадоха иск за 3 млрд. евро срещу автоконцерна "Фолксваген"
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Инвеститори в автомобилната компания "Фолксваген" са подали колективен иск за 3.3 млрд. евро в районния съд в германския град Брауншвайг, съобщи "Блумбърг". Документите са внесени вчера, като претенциите са, че концернът е забавил твърде дълго информацията за скандала с емисиите на част от дизеловите двигатели.

Искът е от общо 278 институционални инвеститори. Сред вносителите са компании от цял свят - инвестиционни фирми, застрахователи и американския пенсионен фонд California Public Employees’ Retirement System и Calpers.

Адвокат Андреас Тилп, който представя техните интереси, коментира, че дотук се стига, след като "Фолксваген" отказва да преговаря за каквото и да е споразумение с клиентите му. От концерна са заявили пред "Блумбърг", че нямат достатъчно информация за делото, за да коментират.

Както е известно, скандалът тръгна от САЩ, където беше установено, че на част от дизеловите двигатели, ползвани от марките "Фолксваген", "Ауди", "Сеат" и "Шкода", е поставян специален софтуер, който гарантира нереално ниски вреди емисии при работата им в тестови режим.

 

 

#Фолксваген #иск #инвеститори #вредни емисии #софтуер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »