Европейският мониторинг да остане за България и Румъния, препоръчва Съветът на Европа

Европейският мониторинг да остане за България и Румъния, препоръчва Съветът на Европа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Механизмът за сътрудничество и проверка остава подходящ момент в помощ и на двете държави членки (България и Румъния) в техните усилия за реформи, пише Съветът на ЕС в своите заключения по последните публикувани доклади на Европейската комисия, елиминирайки очакванията, че има възможност мониторингът да остане само за България.

В очакване на резултати от всяка от двете държави членки в тази рамка, механизмът остава.

"В този контекст Съветът очаква следващите доклади за България и Румъния в рамките на една година и приветства намерението на Еврокомисията да продължи мониторинга на ситуацията в България и Румъния...", пише още в заключенията.

Документът съдържа оценката на Съвета за двата последни доклада и съответно на ситуацията в двете държави и отправя препоръки за бъдещи действия. Към България критиките са повече, докато Румъния е поздравена за осезаемия прогрес по целите, които поставя механизма.

Съветът признава и окуражава стъпките, които са предприети да се върне процесът на реформите в България отново в релси, въпреки че цялостният процес в България трябва да бъде ускорен спешно, пише в заключенията.

Отбелязано е като постижение изменението на конституцията от декември 2015 г., което е "стъпка напред към реформите на Висшия съдебен съвет", но и че са необходими последващи действия.

България следва да предприеме следните действия, напомня Съветът заключенията и от доклада:

- да постигне широк и категоричен политически консенсус в подкрепа на процеса за реформи;
- да се фокусира върху усилията да се премахнат противоречията за политическо влияние върху правосъдната система и въпросите за почтеността на назначенията;
- да подобри ефективното прилагане на съдебните решения;
- да продължи с реформите на ВСС и прокуратурата и да засили правомощията на съдебния инспекторат;
- да модернизира наказателното законодателство;
- да постигне резултати в борбата с корупцията на високо ниво чрез конкретни и устойчиви резултати;

- да подобри прозрачността на публичните поръчки;
- да даде приоритет на приемането на нов антикорупционен закон, което включва учредяването на добре финансирана, обединена антикорупционна институция със силен независим мандат.

Съветът още забелязва трудностите при "натрупването на опит в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност", пише в заключенията. Посочено е и че бързо трябва да се разрешат проблемите, които в момента спират работата на дирекцията за организирана престъпност в МВР, както и на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.

В същото време е отбелязано поддържането на "впечатляващата динамика" в Румъния за справяне с корупцията на високите нива и растящият професионализъм в правосъдната система

"Румъния е на път да осигури необходимата устойчивост и необратимост на реформите, които ще ѝ позволят да постигне целите на Механизма", пише в документа.

 

#Съвет на Европа #мониторингов доклад #България #Румъния #корупция #престъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"