Украйна иска помощ за разследването на взривовете

Украйна иска помощ за разследването на взривовете
Общо 27 души, от които девет деца, бяха ранени при експлозиите в Украйна, в петък. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Серията от взривове, разтърсили в петък украинския град Днепропетровск, нямат политически, а чисто криминален характер, заяви по телевизия „Интер" началникът на главното следствено управление на украинското МВР Василий Фаринник.

„Не виждам никаква политика в това", заяви Фаринник, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той окачестви като правилно завеждането на наказателно дело за терористичен акт, защото „това са действия, насочени не само срещу живота и здравето на хората, но и целящи да ги сплашат".

Фаринник опроверга съобщенията, че взривните устройства са били приведени в действие с помощта на телефони, допълва Дарик.

„Тези устройства вероятно са били задействани чрез някаква химическа реакция, ние познаваме такъв тип устройства", отбеляза представителят на МВР, цитиран от БТА.

Междувременно Украйна се обърна към чуждестранни специални служби с молба за съдействие в разследването на взривовете в Днепропетровск и спецслужбите на Русия и Полша незабавно предложиха помощта си, заяви по украинската телевизия първият заместник-ръководител на службата за сигурност на страната Владимир Рокитский, съобщи ИТАР-ТАСС.

Рокитский отбелязал, че засега няма задържани и заподозрени за съучастничество в извършването на нападенията.

„Все още никой не е поел отговорност за случилото се. Досега няма нито едно изявление, нито едно съобщение в интернет", каза той.

Заместник-ръководителят на украинската служба за сигурност увери, че следователите „ще работят непрекъснато, без почивка, докато бъдат открити виновните". Рокитский добави, че в момента се работи по няколко версии на организирането на взривовете.

Европейската комисия проучва възможността за оказване на помощ на Украйна във връзка с взривовете, заяви в Брюксел върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Десет експлозии избухнаха в петък в украинския град Днепропетровск, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на агенция Укринформ.

Украинското МВР официално заяви, че експлозиите са били четири, като пета бомба е била обезвредена.

По последни данни са ранени 27 души, сред които девет деца. Всички пострадали са хоспитализирани. Един от пациентите е в тежко състояние.

#Днепропетровск #Украйна #МВР #взрив #експлозии #Русия #Полша #Брюксел #ЕС #Катрин Аштън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници