Словения продължава да укрепва границата си въпреки спирането на ''Балканския маршрут''

Словения продължава да укрепва границата си въпреки спирането на ''Балканския маршрут''
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Словения ще продължи да увеличава мерките за сигурност по границата си, въпреки затварянето на балканския миграционен маршрут и собствената й забрана за преминаване на мигранти през страната. Властите в Любляна оповестиха, че ще заменят временната телена ограда по границата си с Хърватия с по-добра.

„Продължихме да заменяме временната ограда, в съответствие с нашите планове”, заяви говорителката на вътрешното министерство Весна Митрич. Огражденията ще бъдат подсилени около туристически курорти, градчета и граничните пунктове по разделителната линия. Словения, която е една от външните граници на Шенгенската зона, през декември вдигна временната ограда по 166 километра от границата си с Хърватия.

От октомври през страната преминаха почти 500 000 души, като почти всички продължиха към Западна и Северна Европа. След като страната затвори границата си миналата седмица, словенският премиер Миро Церар заяви, че оградата ще спре да бъде нужна, когато Гърция и другите балкански страни въведат граничен контрол и миграционния поток спре.

„До този момент сме обновили 10 километра от телената ограда с нова”, заяви Митрич, цитирана от АФП, и добави, че нови заграждания се издигат около Ново Место и Марибор. Новата ограда предизвиква недоволство сред местни хора в някои източни региони, познати сред туристите с дивата си природа.

"Евентуалното премахване на временното съоръжение зависи от бъдещото развитие на миграционния въпрос", допълни Митрич. До момента всички страни от маршрута на север от Гърция затвориха границите си. Това предизвика струпване на над 12 000 души в лагера при Идомени на гръцко-македонската граница.

Вчера между 500 и 1000 мигранти от Идомени се опитаха да заобиколят тамошната гранична ограда и да влязат нелегално в Македония. Те бяха спрени от полицията и армията, които започнаха да търсят начин да върнат големите групи обратно в Гърция. Тази сутрин македонските власти започнаха да връщат мигрантите в южната ни съседка, показаха местни медии. Някои от мигрантите са били снабдени с указания на арабски език как точно да заобиколят македонската ограда, предаде специалният кореспондент на БГНЕС на гръцко-македонската граница.


#Словения #граница #мигранти #балкански маршрут #Идомени #Марибор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »