Подновиха военните учения след катастрофата на МиГ-29

Подновиха военните учения след катастрофата на МиГ-29
Решението е взето след разговор с командира на авиобазата и пилотите и е съгласувано с министъра на отбраната Аню Ангелов. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

От 28 април се подновяват полетите на българските летци със Су-25 на българо-американската съвместна подготовка „Тракийска звезда", която се провежда в Трета изтребителна авиобаза Граф Игнатиево.

Това съобщи командващият военно-въздушните сили (ВВС) в Българската армия генерал-майор Константин Попов. След почивните дни ще полетят и МиГ-21 и МиГ-29, уточни генералът.

Решението е взето след разговор с командира на авиобазата и пилотите и е съгласувано с министъра на отбраната Аню Ангелов.

Полетите на българските летци бяха спрени след инцидента с МиГ-29, при който пилотите майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев катапултираха, а машината се разби и изгоря между пловдивските села Царимир и Голям чардак.

Двамата летци са във Военно медицинска академия в София с наранявания на гръбнака.

„Всеки път, когато се случи нещо подобно, авиацията продължава напред и няма такъв случай в българските ВВС, когато такава ситуация да не се преодолее. Тя се преодолява и затова всички, свързани с тази професия, са силни хора”, коментира ген. Попов.

От 19 април в Авиобаза „Граф Игнатиево" започна 20-дневна летателна тренировка „Тракийска звезда" на българските и американските ВВС.

В учението участват двете ескадрили на 31-о авиокрило на ВВС на САЩ, базирано в Авиано, Италия и пилотите от Авиобаза Граф Игнатиево. В „Тракийска звезда" летят МиГ-21, МиГ-29 и Су-25 от българска страна и над 20 американски изтребители F-16.

След инцидента всички планирани полети бяха отменени до събота, 28 април.

#Су-25 #Тракийска звезда #Граф Игнатиево #ВВС #Българската армия #генерал-майор Константин Попов #МиГ-21 #МиГ-29 #Аню Ангелов #министър на отбраната #майор Илия Дойчинов #капитан Петър Методиев #Царимир #Голям чардак #София #САЩ #Авиано #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »