Лозан Панов: Пожелавам на новите инспектори да покажат чест и достойнство

Лозан Панов: Пожелавам на новите инспектори да покажат чест и достойнство
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На новите инспектори пожелавам за разлика от парламентаристите да покажат своето човешко достойнство. Това каза Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд, по време на церемонията по встъпване в длъжност на новите инспектори към Инспектората към ВСС, предаде агенция „Фокус“.

„Пред всички нас стои едно голямо предизвикателство – увеличаване на доверието в съдебната система. За да може да има доверие в нея, е необходима усърдна работа от всички нас“, посочи Панов. Той се спря на конституционните промени и възложените нови правомощия към инспекторите.

„Тази институция бе създадена и се увеличиха нейните правомощия в известна степен под натиска на Брюксел. Доверието в съдебната система не се гради само от институциите в съдебната система. Ако при изборът на инспектори в парламента имаше дебати, мотиви и съображения, сигурен съм, че доверието в съдебната система щеше да бъде-голямо. Ако за по-малко от половин час се събра мнозинство от повече от 160 депутати и се гласуваха новите инспектори, то това не е един от най-добрите знаци за реформа в съдебната система“, коментира Панов.

„Ще отправя и едно друго предизвикателство. То е насочено към бъдещия Висш съдебен съвет – дали по същия начин и той ще бъде избран? Надявам се не. Дали, заради този избор или по някакви други причини в новия състав на ВСС има само един специалист в областта на гражданското право и нито един в областта на търговското право “, отбеляза той.

„Протягам своята ръка към вас и ви моля заедно да изградим доверието в съдебната система, защото то се гради не само и не с ПР акции в Брюксел, а със смели, неотложни реформи, които да върнат доверието в институциите“, заяви още Панов. 

#Лозан Панов #ВСС #депутати #обсъждане #Брюксел #съдебна система #Висш съдебен съвет #институции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"