Десислава Василева: През 280 млн фалшиви профила в Интернет се вербуват деца за организации

Десислава Василева: През 280 млн фалшиви профила в Интернет се вербуват деца за организации
A A+ A++ A

В началото на учебната година Община Бургас започна кампания за сигурност на децата в интернет „Кой стои срещу мен в мрежата“. За това как протича тя и какво предстои да се случи, по темата Радио „Фокус” – Бургас разговаря с Десислава Василева, секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Г-жо Василева, как протича кампанията „Кой стои срещу мен в мрежата“, какви инициативи извършихте и какво предстои?

В началото на учебната година, ние стартирахме с ОУ „Братя Миладинови“, а тази календарна година вече продължихме в още три училища- в ОУ „Найден Геров“, СОУ „Петко Росен“, СОУ „Константин Петканов“, които са в най-големия квартал на Бургас, „Меден Рудник“. При тях кампанията протече в два дни. Имайки опита от първия път ние се събрахме и обогатихме инициативите.В първия ден се проведоха срещи-дискусии с тези ученици, представиха им се различни материали. На тези срещи беше Мария Вълева, която е част от екипа на популярната сред тийнейджърите българска компютърна игра „Империя Онлайн“. Тя говори за това какви следи оставят действията в интернет. Ако се пише на хартия, с молив или с химикал, тази хартия може да се скъса или да се хвърли и всичко изчезва, докато в интернет колкото и да трием нашите действия, те остават някъде в база данни и един ден могат да бъдат използвани срещу нас. Говорихме за това как да направят по-сигурни своите социални мрежи, защото колкото и да е забранена социалната мрежа за деца до 13 години, всички от 1 и 2 клас дори имат профили там. Така че, по-добре да знаят как да защитят профила, как да разпознават фалшиви профили. Казват, че има около 280 млн. фалшиви профили в интернет, които са създадени точно за това- за изнудване, за вербуване на деца към различни организации. Също така имаше и представител от Главна дирекция за борба с организираната престъпност. Велислава Димитрова от дирекцията им представи един анимиран филм за това как децата влизат в сайтове за запознанства. Разясни им по какъв начин след това могат да ги лъжат, защото влизайки в един такъв сайт те влизат със своите чувства. Смятат, че срещу тях има дете- момче или момиче на тяхната възраст, с което говорят, но отсреща са фалшиви снимки. Когато ги накарат да си пуснат камерата или да се разсъблекат, след това използват тези снимки да ги шантажират. Казват, че ще разкажат на всички приятели, на родителите. По този начин децата се страхуват и така се реализират и срещите. Голяма част от кибер престъпленията се извършват по този начин, дори и в България. Беше им представена също и платформата на полицията www.cybercrime.bg, където те могат да подават сигнали анонимно или да се свържат със служител на полицията. Вече на втория ден имаха среща с Георги Деведжиев, който е основател на една от най-успешните платформи за интерактивни дейности с деца. Тогава децата оставиха своите таблети и своите телефони и се организираха в реални тимове и съвсем реално премериха сили в различни видове игри в спортна зала „Никола Станчев“ в квартал „Меден Рудник“.


В Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни получавали ли сте такива сигнали за злоупотреби в интернет?

Получавали ако едно дете злоупотреби срещу друго дете и това бъде разкрито. Когато те са непълнолетни тези сигнали идват при нас. По-страшното обаче е, когато злоупотребата е от възрастен човек, от различни видове педофили, това се работи в полицията. Но голяма част от тези престъпления остават неразкрити. Затова, че се случват на нашите деца такива неща, ние разбираме от дискусиите, които водим в различните училища. Нашата комисия е извън тази кампания. Със своите обществени възпитатели влизаме в часовете на класните ръководители и водим дискусии с децата. По време на дискусията става ясно, че имат такива преживявания, споделяли са по между си и искрено се вълнуват. Тези материали, които ние имаме като филми, отключват добре тази дискусия и ние там разбираме, че се случва нещо с тези деца. Когато разберем нещо по-сериозно, разбира се говорим и с родителите, с класните ръководители- те също присъстват на срещите. По-често трябва да правим такива кампании сред децата, за да се почувстват те сигурни и да знаят кого да потърсят, когато имат проблем, да знаят, че не са беззащитни, че трябва да говорят с възрастен човек. Това, което правят те, е да споделят със свои приятели, които също не знаят как да постъпят в такава ситуация и тогава са в безизходица.

Как най-общо можем да предпазим децата си от такива злоупотреби в интернет?

Родителите трябва да знаят какво правят децата в интернет, трябва да са наясно, да четат, да се образоват, защото децата са много по-напред в тези технологии от своите родители. Родителите трябва наистина да полагат голямо старание за това да бъдат в крак с времето, да знаят как да поставят пароли. Има такива програми за родителски контрол, които ограничават различни видове сайтове. Ако тези деца играят в интерактивни игри, както се случва, както и тази игра, които ние представихме. Самите представители от играта казаха по какъв начин се случват изнудвания в тези игри, защото те имат общи чатове, в които децата разговарят, но имат възможност и за лични чатове. Когато започнат да получават съобщения по лични чатове, че нещо може да им бъде предоставено на половин цена или, че трябва да се изпише номерът на някаква кредитна карта за да получат някакви преференции, в тези случаи децата дори изкарват данни на карти на своите родители. Родителите трябва да са наясно с това какво правят децата, това означава по-близък контакт, по-човешки разговор, да не бъде дистанционен разговорът. Това трябва да бъде от най-ранна възраст, защото ако се изгуби този момент на споделяне между родител и дете, при настъпване на пубертета детето трудно ще започне отново да търси родителя и да споделя с него.

#злоупотреба #малолетни #измама #фалшив #профил #интернет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"