Министър Екатерина Захариева: Очакванията към новия състав на Инспектората към ВСС са големи

Министър Екатерина Захариева: Очакванията към новия състав на Инспектората към ВСС са големи
A A+ A++ A

Очакванията към новия състав на Инспектората към ВСС са големи. Това заяви правосъдният министър Екатерина Захариева в речта си към встъпващите в длъжност нови инспектори към Инспектората на ВСС.

„За мен е удоволствие на втория месец от мандата си да присъствам на това така важно събитие.В изключително предизвикателен момент встъпвате в длъжност. С измененията в Конституцията се създадоха нови, изключително важни правомощия към Инспектората. Очакванията към новия му състав са още по-големи“, посочи министър Захариева. По думите ѝ, те са най-вече свързани с укрепването на независимостта и на доверието в съдебната система.

„Мога да гарантирам, че ще внеса втория законопроект за изменението на Закона за съдебната власт, който в пълна степен да гарантира, че новите отговорни правомощия по отношение на проверките за почтеност, имущество и за конфликт на интереси, които конституционния законодател предостави на Инспектората, ще бъдат в пълна степен покрити от Закона и ще бъдат дадени гаранции, че на изпълнителната власт ще бъде осигурен целия административен и финансов капацитет за изпълнение на нейните правомощия“, увери министър Захариева. Тя допълни, че очакванията към инспекторите са големи, не защото идва следващия доклад от Брюксел.

„Не мисля, че реформата следва да се прави за това дали или не ние сме под наблюдение от Европейската комисия. Изпълнението на препоръките и най-вече на актуализираната стратегия, на мерките по нея и съдебната реформа, трябва да се случат преди всичко за българските граждани, за укрепването на самочувствието и увереността на магистратите, че те се ползват с доверие в обществото. Убедена съм, че вие ще докажете това с работата си“, заяви още правосъдният министър. 

На официална церемония избраните от Народното събрание на 18 февруари 2016 г. нови инспектори подписаха своите актове за встъпване в длъжност и тържествено бяха изпратени инспекторите от предишния мандат. На събитието присъстваха още председателят на Комисията по правни въпроси в НС Данаил Кирилов, председателят на ВКС Лозан Панов, председателят на ВАС Георги Колев, заместник-главният прокурор Пенка Богданова, както и членовете на ВСС.

#Екатериа Захариева #ВСС #министър #състав #инспекторат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници