Ракетата ''Протон-М'' потегли към Марс

Ракетата ''Протон-М'' потегли към Марс
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ракетата носител "Протон-М" с апаратура от руско-европейската мисия "ЕкзоМарс -2016" стартира днес от космодрума Байконур, съобщиха за ТАСС от Роскосмос . Към Марс тръгват орбиталният апарат Trace Gas Orbiter (TGO) и демонстративният десантен модул „Скиапарели” (Schiaparelli).

За първи път в историята на междупланетна мисия е възложена задачата да търси следи от живот на четвъртата планета от Слънчевата система. Пътят към Марс Очаква се първата степен на "Протон" да се отдели в 11:33, втората – три минути по-късно, третата – в 12:41 часа. След това блокът за допълнително ускоряване „Бриз М” ще изведе с четири включвания на двигателите си „ЕкзоМарс” на пътя, водещ до Марс. В 22:21 часа той ще освободи TGO и „Скиапарели”, които ще продължат пътя си самостоятелно. В 23:24 часа на 14 март "ЕкзоМарс” ще включи командните прибори, четири минути по-късно ще са отворени слънчевите панели.

В този момент мисията ще може да се свърже за първи път със Земята през станцията „Малинди” в Кения. Три минути по-късно европейският Център за управление на полетите ще получи данни за състоянието на системите на междупланетните станции.

Полетът на „ЕсзоМарс” до четвъртата планета ще отнеме седем месеца. Предвижда се „Скиапарели” да се отдели от TGO на 16 октомври, за да може на 19 октомври първи да влезе в марсианската атмосфера, а вторият – да влезе в орбита на планетата. Спирането в марсианската атмосфера на TGO ще трае около една година, така че началото на работата на научните инструменти на апарата е планирано за средата на 2017 година. Според специалисти, орбиталният комплекс ще продължи да функционира до края на 2022 година.

"ЕкзоМарс” е първата мисия, изпратена на четвъртата планета от Слънчевата система, специално да търси следи от живот, каза за ТАСС ръководителят на лаборатория в Института за космически изследвания Даниел Родионов.


#Марс #Слънчева система #ракета #излитане #Кения #ЕкзоМарс #Байконур

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"