Заплашван журналист на БНР: Когато премиерът се държи като цар, местните се изживяват като феодали

Заплашван журналист на БНР: Когато премиерът се държи като цар, местните се изживяват като феодали
A A+ A++ A

Трудно е да се определи как едно журналистическо разследване може да доведе до закани от страна на засегнатите, че спират да дават информация. Всичко започва от едно журналистическо разследване, за да се стигне до заплахи и закани само и само фактите да бъдат премълчани.

"Когато премиерът се държи като цар, всички останали от ГЕРБ се равняват по него и се държат като местни феодали. Само че господин Живко Тодоров не е местният феодал, а е кметът на Стара Загора", това каза в интервю за БГНЕС журналистката Венелина Попова, кореспондент за Стара Загора на БНР. Тя решава да направи разследване за репатрирането на автомобили на територията на Стара Загора. След това обаче представители на местната власт решават „да вземат нещата в свои ръце” и се опитват под формата на заплахи и закани да я ограничат от достъп до информация.

Тя самата признава, че е тръгнала по следите на фактите заради оплаквания на много хора, че автомобилите им се вдигат принудително, понякога несправедливо. "Една, жена, която продава цветя на гробищния парк, ми разказа как, въпреки, че е имала платено паркиране, талонът й е бил поставен отпред на стъклото, автомобилът й е бил репатриран. Когато поискала да го освободи без да плати, й отговорили „Госпожо, така е – в България е така!”. Връщат й автомобила, но след 4 месеца ходене по мъките и четири срещи в кметството.Този и други случаи провокират Попова да се захване с темата и да тръгне по следите на фактите и информацията.

„Защо реших да направя този материал? Защото с почуда разбрах, че дейността се извършва от частна фирма”, поясни Попова. В Стара Загора действат три репатратора – един общински, а след това са сключили договор с фирмата „Вижън парк” ЕОД Пловдив. Стойността на подписания договор е 1 млн. 350 хил. лв., а срокът на договора е 5 години. До сега от репатриране за две години са спечелени 420 000 лв., от които 60% взема пловдивската фирма, а останалите 40% - общината. Но тази фирма има само два репатратора и двама шофьори. Всички останали служители – от общинска охрана, общинска полиция, охраната на паркинга и самият паркинг, са общински.

„Питам такава ли би трябвало да бъде схемата на разпределение и къде отиват средствата. Дали нямаме съмнения за комисионна. Това, че съобщихме в ефира на „Хоризонт”, че ще говорим за една схема с подозрение, че е корупционна, вбеси градоначалника Живко Тодоров, който даваше интервюто и той си позволи още в ефир да започне да ни упреква и да размахва пръст, за да твърди, че сме некоректни”, каза Венелина Попова. Тя признава, че видимо всичко изглежда законно. Но тя се залавя с проблема и защото знае, че не може една наказателна дейност да бъде превръщана в бизнес. Нормално е, когато имате една сума, която ви е позволена да усвоите за 5 години, да се опитате да вдигате колкото можете повече автомобили. Авторката на разследването има още много въпроси, които кметът оставя настрана. Например – защо в наредбата си Общинският съвет е определил сумата от 62 лв. за репатриране, като от Зелената зона до паркинга са 3 до 5 км. В София е същата сума, но там разстоянията са несъизмерими. Това са важни въпроси, но никой не отговаря как се остойностява, защо се взема по 1.20 лв. за час за наказателния паркинг.

„Смятам, че ако се намери група граждани или организация, която да атакува пред ВАС тези наредби на общините и тази промяна на Закона за движение по пътищата, те ще паднат”, твърди Попова. Тя се аргументира и с решение на ВАС, в което се посочва, че репатрирането е крайна мярка, която трябва да се прилага в краен случай. Знае, че когато настъпиш някого, нормално е той да реагира. „Но има едни норми, които човек не трябва да престъпва. Понеже днес е началото на Великите пости не искам да звуча агресивно. Нито това, което ще кажа е в отговор на някакъв обида към мен. Няколко пъти повторих на господин кмета, който още преди да бъдем изключени от ефира , започна да ми звъни.

Това изглежда е негов стил, защото той и за друг мой критичен материал пак след интервю с него, по същия начин започна да се саморазправя с мен, да ми иска обяснение. На третия телефонен разговор ми заяви „Сега ще бъда принуден да отменя договора за репатриране, за да ти докажа, че не е корупционен”. Бих попитала странно защо, ако не е корупционен, ще го отмени. Защо, ако договорът е чист, той реагира така. Още по-странно бе, че в края на деня ми се обади за последен път, за да ми каже, че от този миг нататък аз за него не съществувам, да забравя телефонния му номер, че повече никога няма да дава интервюта за „Хоризонт” и добави, че това ще се отнася и за неговия заместник Николов, който всъщност е отговорният ресорен кмет за тази дейност. Час по-късно получих есемес от зам.-кмета господин Йордан Николов, който не бих цитирала, защото е обиден за него, не за мен”.

Такова отношение Попова среща за първи път. Тя е правила и други разследвания – за това как е назначен окръжният прокурор на Стара Загора. Днес трябва да подаде оставка директорът на ОДМВР Стара Загора, която му е поискана от министър Бъчварова, за което журналистката смята, че също има принос, изнасяйки публично данни за длъжностни престъпления, посочени в ревизионен доклад на инспектората на МВР.

„Сега разбирам, че аз се явявам персона нон грата за община Стара Загора. Разбрах, че има негласна заповед да не получавам информация. Питам това отношение към мен ли е или към медията, която представлявам. Как така БНР, на което аз съм кореспондент – една от най-големите обществени медии, ще бъде лишено от информация за това какво се случва в града, само защото кметът и неговият заместник не ме харесват в лично качество”, чуди се Попова, която е убедена, че в материалите, които подготвя няма никакви лични нападки.

На въпрос дали се е превърнало в тенденция на българската журналистика да й се отнема думата, когато задава неудобни въпроси, Попова се обърна с въпрос: ”Не виждате ли, че това е стил на този кабинет? Аз имах подобен разговор с премиера Бойко Борисов по време на първия му мандат, когато той на едно от поредните откривания на строителство на АМ Марица отказа да отговаря на въпросите ми. Тогава му казах пред всички дипломати и министри: „Ще отговаряте, господин Борисов, затова сте премиер. Ако не сте искали да отговаряте на въпроси на журналисти, да не сте ставали премиер”. Това прозвуча като еретично изказване – как аз си позволявам да държа такъв тон на премиера. Но когато премиерът се държи като цар, всички останали от ГЕРБ се равняват по него и се държат като местни феодали. Само че господин Живко Тодоров не е местният феодал, а е кметът на Стара Загора.

Както всички останали власти, така и четвъртата – сме слуги на народа. По-точно трите власти – изпълнителна, законодателна и съдебна, трябва да работят в полза на хората. Ние сме медиаторите и ние сме корективът. Ние трябва да кажем на хората това, което те не могат да видят през лицемерното говорене на властта. Следователно те трябва да знаят, че най-нормално е истинският журналист да търси техните кривици и няма да им прави пиарски интервюта и репортажи”, заключи Попова.

#журналист #БНР #заплаха #кмет #Стара Загора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"