Цветанов видя шанс оградата по границата да се довърши с евросредства

Цветанов видя шанс оградата по границата да се довърши с евросредства
БГНЕС
A A+ A++ A

Докато вътрешният министър Румяна Бъчваров и австрийската й колежка Йоханна Микл-Лайтнер са на посещение по границата с Турция, председателят на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов направи инспекция на строящата се ограда в частта на област Хасково. От неговите думи,цитирани от агенция "Фокус" стана известно, че той вижда шанс т.нар. възпрепятстващо съоръжение по границата с Турция да бъде довършено с европейски средства.

"Знаете от посещенията, които и премиерът направи в Брюксел, и на Съвета на министрите на вътрешните работи, и от вчерашната среща, която направих с министър Лайтнер във Виена и с представители от ЕП настояването е да се осигури и европейско финансиране и България да бъде част от всички тези финансови средства, които се осигуряват за подпомагане на държавите, които са външна граница на ЕС по този бежански поток. Убеден съм, че ако намерим и европейско финансиране, ще можем действително да направим пълното обезпечаване и мерките, които предприема правителството в тази посока", заяви Цветанов.

По думите на бившия вътрешен министър има шанс за средства от Европейския съюз, защото премиерът Бойко Борисов е настоявал и това е получило подкрепа от Европейската комисия. Цветанов призова политическите сили, които имат представител в Европейския парламент също да се включат активно за това. "Това са общи политики, които трябва да бъдат от интерес за всички политически формации с представителство в ЕП и европейските институции, за да можем да защитаваме националните интереси", коментира Цветанов.

"Това, което говорим за тук е някъде от порядъка на 12 км , за които реално няма осигурено финансиране. Затова сега се прави проектирането, за да се види колко ще бъде остойностено извършването на тези строително-монтажни дейности и едва тогава ще можем да говорим колко са средствата, които са необходими. Но тук не трябва да разглеждаме средствата, които биха могли да бъдат осигурени с европейско финансиране за доизграждане на защитните съоръжения, а трябва да разглеждаме за общия комплекс от мерки, които трябва да предприеме правителството", допълни Цветанов като отбеляза също, че високопроходимата техника, която Великобритания ще дари на България е една допълнителна помощ, която ще бъде в облекчение за бюджета на страната.

 

#Цветан Цветанов #ограда по границата с Турция #евросредства #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"