Ердоган: Още една грешка и Конституционният съд може да да изчезне

Ердоган: Още една грешка и Конституционният съд може да да изчезне
БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на Конституционния съд (КС) да освободи журналистите на вестник „Джумхуриет", обвинени в обвързване на турските власти със сирийски екстремисти, е решение срещу Турция.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, който по-рано обвини КС, че присъдата му нарушава конституцията. Сега държавният глава предупреди, че друга подобна стъпка на КС може да постави под въпрос неговото съществуване, съобщава БГНЕС.

"Тази институция с участието на нейния председател и някои от нейните членове не се страхува да вземе решение, насочено срещу страната и народа по въпрос, който е конкретен пример за една от най-големите атаки срещу Турция в последно време”, каза президентът по време на митинг в град Бурдур в Югозападна Турция. „Надявам се Конституционният съд да не постъпва така, че да се постави на обсъждане неговото съществуване и легитимност”, предупреди Ердоган.

Двамата бяха пуснати на свобода, но това решение бе посрещнато с гневни критики и оценки от кабинета, както и от президента Реджеп Ердоган. За 25 март е насрочено делото срещу тях. Журналистите бяха арестувани и преживяха зад решетките на затвора Силиври в Истанбул 92 дни, но с решение на Конституционния съд бяха пуснати на свобода с мотива, че са погазени човешките им права.

Дюндар и Гюл са обвинени в шпионаж и опит за правителствен преврат след публикация, изобличаваща кабинета в оръжейни доставки за терористите в Сирия.

#Реджеп Ердоган #Конституционен съд #заплахи #Ислямска държава #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"