75% от българските мениджъри са разтревожени от липсата на кадри

75% от българските мениджъри са разтревожени от липсата на кадри
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

36% от водещите ни бизнесмени са положително настроени спрямо растежа на глобалната икономика. 27% от техните колеги от цял свят очакват подобрение, а тези в Източна и Централна Европа са по-умерени в очакванията си - само 25% са с такива настройки. Това за изводите, отчетени след 19-ото ежегодно глобално проучване на престижната консултантска компания PwC, направено сред над 1400 бизнес лидери от 83 страни.

Топ мениджърите у нас определят като най-голямо предизвикателство пред дейността си геополитическата обстановка. За 86% от тях това е основна заплаха. Следват свръхрегулациите (78%) и липсата на квалифицирани кадри (75%), сочат резултатите от анкетата за България, в която участват 38 изпълнителни директори, като 66% от участниците оперират в сектора на услугите и потребителските стоки, 29% във финансовия, а 5% - в сектор „Технологии и комуникации“.

86% от българските и 75% от глобалните участници в проучването считат наличието на квалифицирана, образована и адаптивна работна сила за ключов приоритет за обществото днес. За да привличат, ангажират и задържат най-успешните си служители, бизнес лидерите се фокусират върху ефективно управление на представянето и програми за развитие на бъдещи лидери.

Въпреки някои негативни тенденции 72% от мениджърите виждат повече възможности за бизнеса си днес, отколкото преди 3 години в сравнение с едва 60% от глобалните участници в проучването.

 

#компании #служители #специалисти #растеж #топ мениджъри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »