Куба и ЕС подписаха историческо споразумение за нормализиране на отношенията си

Куба и ЕС подписаха историческо споразумение за нормализиране на отношенията си
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз и Куба подписаха днес споразумение за нормализиране на отношенията си, предаде БТА, като цитира "Ройтерс".

На церемонията по подписването в Хавана бяха кубинският външен министър Бруно Родригес и върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. "Това е исторически ден", каза Могерини.

Споразумението идва на фона на размразяването на връзките между Куба и САЩ и дни пред предстоящото историческо посещение на президента Барак Обама в Хавана на 20 март - първата визита на американски държавен глава в островната държава след революцията от 1959 г.

Няколко дни преди посещението си Обама трябва да обяви нови облекчения на санкциите срещу Куба.

Документът, подписан днес, създава рамка за редовен политически диалог и установява параметри за търговията и икономическата помощ. То замества едностранната политика, наложена от ЕС преди 20 години, която дразнеше Куба с изискването за промени в нейната еднопартийна система.

До днешното подписване се стигна след дълги и сложни преговори между Брюксел и Хавана. Куба бе единствената страна от Латинска Америка, която досега нямаше такова споразумение за сътрудничество с ЕС. Сега то трябва да бъде ратифицирано от всички национални парламенти на страните от ЕС и от Куба.

#Куба #ЕС #споразумение #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »