Барак Обама смени командващия силите на НАТО в Европа

Барак Обама смени командващия силите на НАТО в Европа
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Генерал Къртис Скапароти, който в момента командва обединените сили на ООН и САЩ в Южна Корея, ще е новият командващ силите на НАТО в Европа. Той ще поеме поста си след края на процеса за одобряването на номинацията му, издигната от президента Барак Обама, съобщи Северноатлантическия съюз.

Скапароти ще поеме поста на ген. Филип Брийдлав в щаба на обединените сили в Монс (Белгия) някъде през пролетта на тази година.

Подобно на острите критики на Брийдлав към Русия заради анексирането на Крим и ролята ѝ в Източна Украйна, ген. Скапароти е известен с безкомпромисни изказвания по адрес на режима в Пхенян. "Сдържаме агресия от страна на КНДР чрез гарантиране готовността на нашите сили да влязат в бой във всеки момент", цитира изданието думите му от 2014 г.

Вестникът, който се издава от Министерството на отбраната на САЩ, но има редакционна независимост от военните, пише още, че назначаването на Скапароти е свързано с усилването на източните граници на НАТО и нуждата от бърз отговор при криза с руско участие.

Брийдлав е офицер от военно-въздушните сили, докато Скапароти идва от сухопътните сили на САЩ. Кариерата му започва в противотанковите части, но минава и през командването в края на 90-те години на бригада от 82-ра въздушно-преносима дивизия на американската армия, базирана във Форт Браг, щата Северна Каролина.

 

 

#Барак Обама #САЩ #НАТО #ООН #военни #Къртис Скапароти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници