Арабската лига обяви "Хизбулла" за терористична организация

Арабската лига обяви "Хизбулла" за терористична организация
БГНЕС
A A+ A++ A

Арабската лига – организация на 22 държави от Северна Африка и Близкия изток, обяви ливанската шиитска организация "Хизбулла" за терористична структура, съобщи официалната египетска агенция MENA.

"Комитетът на външните министри на Арабската лига реши в петък да смята вече "Хизбулла" за терористична организация", се казва в изявлението, цитирано от "Ройтерс".

Миналата сряда и Съветът за сътрудничество на страните от Персийския залив (Gulf Cooperation Council или GCC) взе същото решение, което бе оценено от "Хизбулла" като "безотговорно и враждебно". Отговорността за декларацията бе стоварена върху Саудитска Арабия. По този начин шестте държави създадоха възможност за санкции срещу партията с много силно влияние в Ливан и разполагаща с реална военна сила от над 40 000 души, но отдавна подкрепяна финансово и с оръжие от Иран.

Отряди на "Хизбулла" се сражават в Сирия на страната на Башар ал Асад и са съюзници на руснаците, иранците и шиитските милиции от Ирак и Афганистан, крепящи режима в Дамаск.

Саудитска Арабия спря през февруари помощта си за ливанската армия в размер на 3 млрд. долара и това предизвика призиви от ливанския лидер Саад ал Харири към Рияд да не изоставя Ливан и да не го превръща в арена на сблъсъка си с Иран, както и изрични уверения от централната банка в Бейрут, че ще поддържа финансовата стабилност в страната.

 

#Арабска лига #Хизбулла #терористична организация #Иран #Саудитска Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници