Румънците получиха пълен достъп до данните за приходите и разходите на държавата

Румънците получиха пълен достъп до данните за приходите и разходите на държавата
БГНЕС
A A+ A++ A

От петък всички румънци имат пълен достъп до данните за приходите и разходите на държавните и общинските институции с надежда, че това ще помогне в борбата с корупцията, съобщи премиерът Дачиан Чолош.

Зад програмата стои финансовото министерство. Платформата, активирана в петък, позволява да се видят на месечна база данни за бюджетите на 17 720 институции, включително на парламента, министерствата, общинските съвети, училищата и болниците.

"Всеки гражданин, компания и данъкоплатец вече могат да видят как се разпределят обществените средства и как се изразходват от общинската, регионалната и централната администрация", добави премиерът, цитиран от "Ройтерс". "Тази прозрачност трябва да премахне риска от измами или корупция, защото много по-прозрачно ще стане какви пари се харчат и как се правят разходи и инвестиции."

Програмата е финансирана с европейски фондове и разработването ѝ отне 3 години. Досега бюджетната информация се изпращаше на финансовото министерство и централната администрация, което правеше по-труден достъпа на обикновените хора и гражданския сектор.

Друга важна част е, че програмата извършва автоматични проверки на бюджетните данни и в случай на нередности блокира плащания, докато не се отстранят всички проблеми около тях. В значителна степен това може да помогне за спазването на бюджетната дисциплина и отчитането на дейността.

Финансовият министър Анка Драгу заяви, че данните за държавните компании и за договорите по обществени поръчки ще бъдат качени в платформата в следващите 4 месеца.

Драгу посочи още, че след около 2 месеца с начолото на втората фаза потребителите ще могат да видят точния брой на обществените институции и структурата им, доклади с обобщена информация, счетоводните им отчети, бюджетите и други данни.

Страната е една от най-бедните и корумпирани в Европейския съюз, но миналия месец председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е възможно скоро да бъде прекратен механизмът за мониторинг на реформите в правосъдната система. Такъв механизъм действа единствено за Румъния и България.

 

#Румъния #държавни институции #приходи #разходи #онлайн достъп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »