Тунизийската армия прочиства граничен град от ислямисти

Тунизийската армия прочиства граничен град от ислямисти
БГНЕС
A A+ A++ A

Тунизийската армия опитва да прочисти граничния град Бен Гердан от членове на "Ислямска държава".

Операцията продължава от понеделник насам, откакто над 55 души загинаха при нападение на джихадистите. Оттогава армията е заловила няколко привърженици на радикалната групировка и се надява да успее да разбие мрежата ѝ в местността.

"Ислямска държава" цели да завладее Бен Гердан и да разшири териториите си, заяви премиерът Хабиб Есид. Разследващите още опитват да установят дали групата от 50 бойци, нападнали града в началото на седмицата, е преминала от Либия в Тунис.

"Искаха да завземат казармите, полицейските станции и да придобият земя, но силите ни бяха готови", коментира Есид. "Мислеха, че е лесно и че хората от Бен Гердан ще им помогнат, но тунизийците никога не биха ги приели".

Нападението бе едно от най-тежките в историята на страната и разпали страховете, че конфликтът в Либия може да се разлее и на тунизийска територия. Миналата година джихадисти, обучени в лагери в Либия, проведоха две отделни атаки срещу чуждестранни туристи в Тунис, а над 3000 местни жители са отишли да се бият за "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Групировката има над 5000 поддръжници в Либия, съсредоточени предимно в северния град Сирт. Миналата седмица Италия изпрати 50 души от спецчастите си да се присъединят към вече действащите сили от САЩ, Великобритания и Франция, които се занимават с разузнавателни мисии. Рим позволи на Вашингтон да провежда и удари с безпилотни самолети в Либия от въздушната база в Сицилия.

Либия е разделена на две и има два парламента и правителства, враждуващи помежду си от лятото на 2014 г., а междувременно "Ислямска държава" засили присъствието си в северноафриканската държава. Едните се намират в столицата Триполи, а другите - в източния град Тобрук. Кабинетът в Тобрук е международно признат.

Миналата седмица Великобритания и Германия решиха да изпратят свои военни съветници в Тунис, за да помогнат за сдържането на "Ислямска държава" и опазването на границата между двете държави. 

#Тунис #джихадисти #Ислямска държава #Либия #армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници