Омбудсманът поиска адекватна защита на правата при избор за втора пенсия

Омбудсманът поиска адекватна защита на правата при избор за втора пенсия
БГНЕС
A A+ A++ A

Защитени ли са правата ни при прехвърлянето на вноските за втора пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ? Граждани поискаха от националния омбудсман да реагира срещу текстовете в Кодекса за социално осигуряване, с които бе въведена възможност хората да избират къде да трупат вноските си за втора пенсия. Текстовете предвиждат възможност на хората да избират дали да се осигуряват допълнително задължително в частно пенсионно дружество или в държавното обществено осигуряване.

Пред "Хоризонт" по БНР омбудсманът Мая Манолова определи законовите текстове като доста несъвършени и посочи, че е налице законова празнота - липсва съществен елемент в субективното право на избор, а именно информираното съгласие като условие за свободен избор.

Чрез правото си на косвена законодателна инициатива омбудсманът ще направи законови предложения парламентът да запълни този правен вакуум. Манолова заяви намерението си да се срещне и със социалния министър Ивайло Калфин.

Идеята е и държавното, и частното дружество да информират гражданите какво ще получат, като дойде време да се пенсионират. Законовите текстове трябва да позволят на гражданите адекватно да защитят правата си, категорична бе Мая Манолова. Досега на практика гражданинът трябваше "на тъмно" да вземе изключително важно за бъдещата му пенсия решение и този избор прилича на лотария, посочи още тя.

 

#Мая Маналова #омбудсман #пенсионно осигуряване #Кодекс за социално осигуряване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"