Извършителите на незаконна сеч в горите се чувстват безнаказани

Извършителите на незаконна сеч в горите се чувстват безнаказани
БГНЕС
A A+ A++ A

85% от нарушителите в горите в момента не изплащат наложените им глоби и се чувстват безнаказани. Това съобщи Димитър Баталов от Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/ по време на дискусия за горите, организирана от "Зелени закони" в Червената къща в четвъртък.

Експертът определи ниската събираемост като най-сериозният проблем за отговорните институции шест месеца след влизането в сила на промените в Закона за горите, които целяха справяне с незаконната сеч и дърводобив в страната.

Заради този проблем, който по думите на Баталов е "голямата болка" в момента, от агенцията настояват за промени в няколко закона с цел повишаване на събираемостта на наложените глоби за нарушения в горите .

От началото на 2016 г. са съставени редица актове – от общо 4 406 проверки са съставени близо 180 акта, но събираемостта е около 15 процента. Целта на проверките е била да установят дали и как се спазват разпоредбите на Закона за горите, влезли в сила през лятото на 2015 г.

"Нарушения са констатирани точно по местата, където има незаконен добив на дървесина и именно там, където имаше протести срещу новновъведенията с мотива, че пречат на бизнеса," подчерта още специалистът като визира районите около Самоков, Сърница, Ботевград.

"Някои от служителите нарочно не са изпълнили задълженията си," коментира в тази връзка Баталов. Нй-евтината система за видеонаблюдение с една камера на входа и изхода е около 500 лева, а с 3-4 камери - 1500 лева, което не е толкова съществен разход, каза още ексепртът.

Нередностите са били свързани основно с липса на инсталирана електронна система за наблюдение; за неразчитане на регистрационните номера на автомобилите или неправилно насочване на камерите към входа и изхода;работа, при която не се спазват изискванията.

Събираемостта на глобите при юридическите лица е по-голяма – близо 40%, каза още Баталов и обясни разликата със съществуващите начини те да бъдат притиснати да платят за нарушенията си. Това е и причината за повишаването на общия процент на събираемост на глобите - от 7% през 2002 г. До 15% през 2015 г.

#незаконна сеч #гори #актове #глоба #събираемост #видеонаблюдение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »