Симеон Дянков: КТБ можеше да бъде спасена

Симеон Дянков: КТБ можеше да бъде спасена
БГНЕС
A A+ A++ A

Беше грешка БНБ да не помогне на КТБ, когато се видя, че има проблем, а да помогне на друга банка. Това беше основната грешка и затова вината е именно там. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

„Около КТБ има много лъжи – от първоначалното създаване на КТБ като банка, която работи с политиците на деня, до много бавното развитие след като се видя, че има проблем“, коментира Дянков.

По думите му повече от 5% от потъналите активи няма да се върнат в държавата: „Международният опит показва, че ако в първата година не си успял да възвърнеш чрез този тип действия на Фонда за защита на вложителите пари, след това просто не става“, поясни той.

„Винаги има възможност да се избегне фалит“, продължи Дянков – „КТБ можеше да бъде спасена. Имаше политическата воля и желание в един момент на правителството Орешарски да не се спаси КТБ“.

Кандидатът на ГЕРБ за председател на Комисията за защита на конкуренцията Росен Желязков, който оттегли кандидатурата си за поста, може да бъде убеден да се върне, смята Дянков. Той определи Желязков като добър специалист, който може да оглави Комисията успешно.

Според Дянков КЗК не функционира като орган, защото не е започнала разследването на картела с горива, за който се е разбрало преди 5 години.

„Сегашната проверка е твърде късна и твърде малка намеса, за да се покаже, че комисията изпълнява работата си, а това не е така“, посочи Дянков.

По думите му именно КЗК е трябвало да направи анализ и да спре обществените поръчки, а не правителството. Той посочи това като пример за мнението му, че „комисията на практика не съществува“.

#Симеон Дянков #КТБ #БНБ #фалит #КЗК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници