Законопроектът за финансовото оздравяване на общините е одобрен на първо четене

Законопроектът за финансовото оздравяване на общините е одобрен на първо четене
БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът одобри на първо четене правителствения законопроект, с който се създава нова процедура за финансово оздравяване на общини с бюджетни затруднения.

С промяна в Закона за публичните финанси се предвижда общините да могат да получават временни безлихвени заеми при условия, определени от министъра на финансите, със срок на възстановяване, който не може да бъде по-дълъг от срока на процедурата за финансово оздравяване.

С проекта, разработен в Министерството на финансите, са посочени конкретни параметри, според които се оценява дали съответната община има финансови затруднения и в каква степен. Когато са налице поне три от условията, е предвидено кметът да уведомява общинския съвет за финансовото затруднение и да предложи на общинския съвет откриване на оздравителна процедура.

Оздравителният план ще се изготвя от кмета, който ще е длъжен да го обсъди с местната общност, а съветниците ще го приемат. Процедурата за финансово оздравяване не може да е по-дълга от три години.

В законопроекта е предвидено бюджетът на община с открита процедура за финансово оздравяване да се съгласува предварително с министъра на финансите и да се разглежда от общинския съвет заедно със становището на министъра.

Депутати от различни групи изказаха безпокойство от прекалено силните правомощия на министъра на финансите и от възможността към отделните общини да се подхожда политически.

Според Румен Гечев с новите текстове се стимулират общините, които не спазват финансовата дисциплина, а се наказват спазващите я. Манол Генов от левицата пък видя предпоставки общините да се делят на "наши" и "ваши", съобщи "Фокус".

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък предупреди, цитиран от същата агенция, че "не може да се концентрира такава огромна власт върху един министър, независимо кой е той". Георги Ковачев от БДЦ допълни, че правителството ще има възможност да отпуска субсидиите избирателно.

 

#Народно събрание #общини #депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »