Шефът на еврослужбата за борба с корупцията ОЛАФ остана без имунитет, ще го разследват за ... корупция

Шефът на еврослужбата за борба с корупцията ОЛАФ остана без имунитет, ще го разследват за ... корупция
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия свали имунитета на антикорупционер №1 на Европейския съюз Джовани Кеслер, който ръководи службата за борба с измамите и корупцията, известна с абревиатурата си ОЛАФ. Той е заподозрян в неправомерна намеса като следовател в лобистки скандал през 2012 година.

Решението последва запитване на изданието „Политико“, което по-рано тази седмица разкри, че Еврокомисията бави решението за сваляне на имунитета на италианския ръководител на ОЛАФ по искане на белгийската прокуратурата от края на 2014 година. Източници от ЕК заявиха, че забавянето е свързано с политически опит да се окаже натиск върху Кеслер сам да си подаде оставката.

Случаят всъщност е свързан със скандала от 2012 г. за лобиране за тютюневата индустрия, известен като Далигейт. Този скандал доведе до оставката на тогавашния комисар по здравеопазването Джон Дали. Според документи, видени от „Политико“, белгийски прокурори искат да разпитат Кеслер за твърденията, че по време на разследването си на Джон Дали той е подслушвал телефонен разговор между свидетели, без да уведоми една от страните.

Ако бъде доказано, това е престъпление според белгийските закони. Източниците твърдят, че решението да се вдигне имунитетът е политизирано и в дъното му стоят дясноцентристки политически сили, които искат главата на Кеслер. Той е бивш лявоцентристки депутат в италианския парламент.

 




 

Европейската комисиямахна имунитета на антикорупционер №1 в ЕС Джовани Кеслер, който ръководи службата за борба с измамите и корупцията, известна с абревиатурата си ОЛАФ. Той е заподозрян в неправомерна намеса като следовател в лобистки скандал през 2012 година. Решението бе последвано от запитване на изданието „Политико“, което по-рано тази седмица разкри, че Еврокомисията бави решението за сваляне на имунитета на италианския ръководител на ОЛАФ по искане на белгийската прокуратурата от края на 2014 година. Източници от ЕК заявиха, че забавянето бе свързано с политически опит да се окаже натиск върху Кеслер сам да си подаде оставката. Случаят всъщност е свързан със скандала от 2012 за лобиране за тютюневата индустрия, известен като Далигейт. Този скандал доведе до оставката на тогавашния комисар по здравеопазването Джон Дали. Според документи, видени от „Политико“, белгийски прокурори искат да разпитат Кеслер за твърденията, че по време на разследването си на Джон Дали, той подслушвал телефонен разговор между свидетели, без да уведоми една от страните. Ако бъде доказано, това е престъпление според белгийските закони. Източниците твърдят, че решението да се вдигне имунитета е политизирано и в дъното му стоят дясноцентристки политически сили, които искат главата на Кеслер. Той бивш лявоцентристки депутат в италианския парламент.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4414746/

#ЕК #ОЛАФ #корупция #Кеслер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"