КНСБ: Частният сектор в България погазва драматично синдикалните права

КНСБ: Частният сектор в България погазва драматично синдикалните права
КНСБ
A A+ A++ A

В България синдикалните права се погазват драматично, особено в частния сектор. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Димитров припомни доклада, който КНСБ издаде преди седмица, за синдикалните, трудовите и осигурителните права в България.

Документът отчита 111 хил. нарушения на безопасните и здравословни условия на труд за 2015 г. Това е с 15 – 20% повече, отколкото през 2014 г. Намаляват неизплатените заплати, но пак са на стойност 24 млн. лв. Нарушенията на работното време също масово се увеличават, резюмира той.

По думите му има нужда от по-голям контрол върху спазването на правата на хората, както и от нова законодателна рамка в много области.
Затова искаме нарушаването на правото на синдикално сдружаване да бъде криминализирано, както е престъпление нарушаването на правото на политическо сдружаване. Премиерът Бойко Борисов ни обеща това преди година, добави Димитров пред bTV.

КНСБ започва кампания „Въстани за правата си“. Ще се събират сигнали за нарушения на правата на труд.
Кампанията цели да активира хората, да им покаже, че ние сме една от институциите, каза Димитров и добави, че вече са започнали да получават сигнали. „До 1 май искаме да съберем максимално конкретни случаи, а да убедим законодателя, че има наистина нужда от допълнителни законови промени и гарантиране на правата“, каза той.

Освен това утре КНСБ започва срещи с българските евродепутати. Това е част от кампания на синдикатите в цяла Европа. Има няколко евродирективи, които трябва да се актуализират, каза Димитров.
Запитан за случаите, в които цели предприятия гласуват масово за определени кандидати на изборите, Димитров каза: „Сигурен съм, че има и случаи, в който хората се осъзнават и започват да си търсят правата“.

В САЩ, Германия, Франция, Япония единственият начин, по който хората се чувстват справедливо заплатени на работното си място, е когато са се сдружили и колективно са договорили цената на своя труд. Това става само през колективен трудов договор, посочи той.

#синдикати #КНСБ #работници #колективен трудов договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници