Проектът за купуване на нови изтребители влиза в Министерския съвет до дни

Проектът за купуване на нови изтребители влиза в Министерския съвет до дни
БГНЕС
A A+ A++ A

Още в следващите няколко дни проектът проектът за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител за ВВС ще бъде внесен в Министерския съвет. Днес има заседание на Съвета по отбрана, на което най-вероятно ще бъде взето това решение, проектът е готов и е залегнал в програмата за развитие на отбранителните способности, както и в бюджетната рамка. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на въпрос в парламентарната комисия по отбрана, информира БТА.

Предоставена беше и информация за обществени поръчки на отбранителното ведомство. Процедурата за доставка на 13 високопроходими бойни бронирани колесни машини е прекратена, като основанието е, че и трите кандидата с оферти не са успели да преодолеят първата част от работата на комисията по избора - не са могли да обезпечат с документи офертите си.

По поръчката, свързана с избор на изпълнител за доставката на шест бронирани машини, популярни като "Пустинна котка", комисията все още работи. От подадените три оферти една не може да бъде разглеждана, тъй като фирмата е офшорна, а към други възможни изпълнители са отправени въпроси.

Обществената поръчка с два лота за утилизация и за унищожаване на боеприпаси с отпаднала необходимост и в лошо състояние също е прекратена - поради недостиг на планираните средства спрямо офертата на потенциалния изпълнител.

В края на миналата година от страна на МО има заведен иск срещу френската компания "Еърбъс", която е придобила доставчика на вертолетите "Кугър" - "Юрокоптер", като стойността на иска е 18 млн. евро. Арбитражното дело в Париж все още не е тръгнало, стана ясно по време на заседанието.

Планираните около милион и половина лева за леки автомобили за нуждите на МО може да бъдат пренасочени към обезпечаване на армията с линейки.

#многоцелеви изтребител #Николай Ненчев #обществени поръчки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"