Монголия очаква от Киев пълен списък на украинците, пострадали от безчинствата на „Златната орда“ през XIII в.

Монголия очаква от Киев пълен списък на украинците, пострадали от безчинствата на „Златната орда“ през XIII в.
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Миналогодишната история за официално писмо на Върховната рада на Украйна до монголския парламент с искания за компенсации за разрушенията, направени от ордите на хан Батия се оказа истина.

Радата действително е изпратила писмо с такова съдържание до Великия Хурал (монголският парламент) с искания за компенсация на украинския народ от страна на хан Батия, предводител на „Златната орда“ и внук на Чингис хан.
Това е потвърдил прес-аташето на монголското посолство в Русия Лхагвасуран Намсрай, гръмна руската преса.

„Въобще, през 1240 г., когато ордите на монголския хан Батия разрушили Киев, там е била Киевска Русия, а Украйна изобщо не е съществувала. Ако Върховната Рада изброи поименно имената на украинските граждани и семействата им, които са били подложени на геноцид, ние разбира се, сме готови да платим“, е добавил пресаташето, цитиран от руския в. „Известия“.

„Светът никога не е чувал за украинска нация в епохата на наследниците на великия Темуджин (монголското име на Чингис хан – бел. Ред.). Милионите избити украинци през XIII век – това е плод на нездравите фантазии на украинските депутати“, е заявил председателят на Великия Хурал на Монголия Зандаахуу Енхболд.
Той е потвърдил съгласието на властите в Улан Батор да изплатят компенсации, но само на „пострадалите или членовете на семействата им“.

„С нетърпение очакваме пълния списък на пострадалите“, е заявил Енхболд.

#Украйна #Върховна Рада #Монголия #Киев #геноцид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"