Руският патриарх Кирил: Сърцето ми е открито към българския народ

Руският патриарх Кирил: Сърцето ми е открито към българския народ
„Нека мир и благоденствие да са на тази забележителна земя и българския народ”, каза патриархът на Москва и на цяла Русия след стъпването си на българска земя. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Много пъти съм бил в България и моето сърце винаги е открито към вярващите българи и към българския народ, заяви патриархът на руската православна църква Кирил.

Нека мир и благоденствие да са на тази забележителна земя и българския народ”, каза патриархът на Москва и на цяла Русия след стъпването си на българска земя в 17 ч. българско време, предаде БГНЕС.

Той отбеляза в краткото си приветствие, че на 27 април започва първото му посещение в България след избирането му за патриарх на Русия.

„Много пъти съм бил в България и моето сърце винаги е открито към вярващите българи и към българския народ", каза ръководителят на руската православната църква.

Той припомни, че му предстоят срещи, сред които и тази с Негово Светейшество Български патриарх Максим, срещи със Светия синод и народа на България.

Той отбеляза, че ще има възможност да поговорят за сегашното развитие на двустранните отношения и за духовните връзки.

„Бих искал да пожелая мира и просперитета на България, нарастването и укрепването на Българската православна църква", каза патриарх Кирил.

Официалната делегация на патриарх Кирил е шестчленна. Преди неговия самолет да кацне на българска земя, кацна самолетът, който превозва останалата част от делегацията. В него пътуват и много представители руските медии, които ще отразяват визитата.

На българска земя той бе посрещнат от български митрополити, сред тях Дометиан – на Видин, Варненско-Преславският Кирил и Старозагорският Галактион, както и митрополитът на Руската църква в София Иларион Алфеев.

#патриарх Кирил #Руската Православна църква #Русия #Българската православна църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »