Общо 34 страни нямат достатъчно храна за населението си
Общо 34 страни по света, 80 на сто от които в Африка, не разполагат с достатъчно храна за населението си. Причините: конфликти, суша и наводнения.
Това се казва в доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) за предстоящата реколта и ситуацията в сферата на производството на храни.
В доклада се уточнява, че сушата се свързва с климатичното явление Ел Ниньо. В райони от Централна Америка и Карибите сушата, свързвана с Ел Ниньо, може за трета поредна година да засегне сеитбата за основния земеделски сезон.
Поради сушата се очаква и спад в производството на храни в Алжир и Мароко.
Прогнозата на ФАО за производството на пшеница през 2016 г. е, че ще бъдат пожънати 723 милиона тона. Това е с 10 милиона тона по-малко от рекордната жътва през 2015 г, отбелязва АП, цитирана от БТА.
Глад в Африка
През януари тази година ФАО оцени на 14 милиона души броя на хората в южноафрикански страни, които са застрашени от глад. Тогава тя предупреди, че през 2016 г. на практика е пропуснато благоприятното време за засаждане на културите.
Заради недостатъчните валежи миналата година най-силно пострадаха Малави, където от глад са застрашени 2,8 милиона души, Мадагаскар (около 1,9 милиона души), Зимбабве (1,5 милиона души).
В Лесото през декември правителството обяви извънредно положение заради сушата. От недостиг на храни в страната страдат 650 000 души, което е близо една трета от населението.
Тревожна е и ситуацията в Ангола, Мозамбик и Свазиленд.
Цените на храните
Цените на храните вървят надолу от четири години и остават под натиска на изобилното предлагане на земеделски стоки, забавянето на световната икономика, а също и укрепването на долара, констатира ФАО.
Индексът на организацията, отчитащ месечните ценови промени на кошница от зърнени храни, маслодайни култури, млечни и месни продукти и захарта, отчита средно равнище от 150,2 пункта за миналия месец спрямо преразгледани 150,0 пункта за януари.
Стабилният резултат бе предшестван от спад с близо 19 процента за 2015 година и допълнително понижение през януари.
Спрямо година по-рано през февруари храните са поевтинели с 14,5 на сто на международните пазари.
Само преди броени дни Световния фонд за дивата природа (WWF) предупреди, че ако населението на Земята продължава да расте със същото темпо, а методите за производство на храна и предпочитанията на хората не се променят, до 2050 г. човечеството ще изпита остър недостиг на храна.
Вече за целите на селското стопанство се използва 50% от земята, където е възможно да се насади растителност. В доклада се посочва, че за целите на производството на храна се отделят 25-30% от всички парникови газове, което води до изменение на климата. В същото време 69% от използваните от човечеството водни ресурси се употребяват за селскостопански цели, докато прясната вода е само 3% от всичката вода на планетата.
"Наблюдава се развитие на техническите средства за лов, както и все по-нарастващ интерес на потребителите към морски дарове. „На много места възстановяването на дивите популации, следствие на това, е на практика невъзможно”, се посочва в доклада. Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН 31% от храната просто се изхвърля.
Годишната загуба на храна, подходяща за прехрана на хората, се оценява на 1,3 млрд. тона.
Още по темата:
- » 10 храни, които трябва да слагаме на масата поне веднъж седмично
- » Какво ще се случи с тялото ни, ако гладуваме и пием само вода един ден
- » ООН: Над 2 милиарда души нямат достъп до безопасна питейна вода