Решено: Гласуваме задължително на избори /обновена/

Решено: Гласуваме задължително на избори /обновена/
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ще гласуваме задължително на избори. Това решиха депутатите, които днес приеха на първо четене промените в Изборния кодекс.

Предложението беше прието със 121 гласа "за", 27 "против" и 21 "въздържал се". Проектът, въвеждащ задължително гласуване, беше внесен от Патриотичния фронт.

Той предвижда и санкции за негласувалите - за работещите ще има глоба от 50 лв., а за бедните - спиране на помощите за 3 месеца.

Предложението на Патриотите въвежда и активна регистрация, както и увеличаване прага на преференциите за общински съветници - от 7% от избирателна квота да стане 50% от нея.

Патриотите искат да се въведе и забрана за раздаване на награди и поощрения за гласувалите над 2 лв.

С гласуваните промени се създава също така 32-ри многомандатен избирателен район "Чужбина" при парламентарни избори. Избирателите извън страната ще могат да гласуват за кандидатски листи и с преференция, а не единствено за партия и коалиции. Периодът на кампанията ще бъде намален от 30 на 21 дни. Изборният ден ще започва в 7.00, вместо в 6.00 часа сутринта, и ще приключва в 20.00, вместо в 19.00 часа.

Оптимизира се процесът по преброяване на гласовете от изборите чрез машинно преброяване и чрез увеличаване на броя на членовете на РИК и СИК. Предвижда се увеличаване на броя на секциите с машинно гласуване. Заложено е създаване на комисия за дистанционното електронно гласуване. Предлага се то да влезе в сила две години след обнародването на законопроекта.

Въвежда се изрична забрана за извършване на предизборна агитация от служители на вероизповеданията. Предвижда се активна регистрация на избирателите на всеки 10 години и актуализация на списъците. Отпада номерацията на политическите партии в бюлетините.

Според промените право да гласуват ще имат и лица, изтърпяващи наказание "лишаване от свобода" за престъпления, които не са тежки, както и поставените под ограничено запрещение.

ЦИК ще трябва да приеме правила по прилагането на Изборния кодекс. Усъвършенства се статутът на комисията и се предвижда съставът й да може да бъде допълван с още членове, когато след проведени последващи избори за народни представители или за членове на ЕП има нови парламентарно представени партии и коалиции.
Завишава се прагът за преференциален избор на кандидатите за общински съветници, като се обвърже изискването за минимална представителност на избора посредством изравняването му с общинската избирателна квота.

Предвиждат се промени в условията за назначаване на СИК.

В пленарната зала не бяха приети предложения за разрешаване на използването на различен от българския език по време на предизборната кампания. Не беше подкрепена и идеята за въвеждане на минимален общообразователен ценз при упражняване на правото на глас. 

#гласуване #задължително #Патриотичен фронт #глоба #помощи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"