BBC: Символът ''@'' произлиза от средновековен български ръкопис

BBC: Символът ''@'' произлиза от средновековен български ръкопис
Снимка: Creative Commons
A A+ A++ A

Символът ''@"отдавна се използва в електронните пощи и в социалните мрежи, но малко хора знаят откъде всъщност произлиза.

Оказва се, че най-ранната употреба на световния символ датира от 1345 в българския превод на гръцка историческа хроника, съобщава BBC. Оригиналът в момента се съхранява в Апостолическата библиотека на Ватикана. Символът е използван като заместител на буквата ''а'' в ''Амин'' на един от редовете. Защо обаче е използван в този контекст не става ясно.

По-късно въпросният символ е открит и в писмо, изпратено от Севиля до Рим през 1536 година, в което се обсъждало как в Испания ще пристигнат три кораба, които се завръщат от ''Новия свят''. Там ''@'' се използва за съкращаване на думата ''амфора''. Оказва се, че ''маймунското а'' се е използвало и като съкращение за различни мерни единици за тежест в Средновековието.

''Символът ''@'' се е използвал още в най-ранните форми на пишещи машини от края на 19 век,'' разказва авторката Кейт Хюстън. '' Използвал се е с общо значение от типа на ''тук има еди колко си бройки на някаква цена''. Рядко се е използвал по друг начин.''

Много векове по-късно, през 1971 създателят на имейла Рей Томлинсън, който почина наскоро, го е използвал за разделителен знак между адреса и изпращача в съобщение между два компютъра в офисната си мрежа. Той е избрал знака, защото по това време именно защото той рядко се е използвал.  

 Превод и редакция: Ралица Илиева

#ръкопис #Ватикана #Рей Томлинсън #превод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »