Уилям Пери: Разширяването на НАТО има роля в проблемните отношения между САЩ и Русия

Уилям Пери: Разширяването на НАТО има роля в проблемните отношения между САЩ и Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Част от отговорността за сложните американско-руски отношения се пада на политиците във Вашингтон, които след приключването на Студената война твърде високомерно са се отнесли към приоритетите на Москва в областта на сигурността.

Това каза на конференция по инициатива на вестник "Гардиън" в Лондон бившият министър на отбраната на САЩ Уилям Пери. Той заемаше този пост по време на управлението на Бил Клинтън от 1994 до 1997 г. Цитирайки думите на бившия министър, изданието пише, че политиката на Русия в Сирия и Украйна през последните няколко години е довела до влошаване на ситуацията в отношенията между Изтока и Запада.

В същото време Пери подчертава, че именно на САЩ се пада отговорността за това, че сътрудничеството между Москва и Вашингтон, което е било в подем след края на Студената война, скоро след това е започнало да намалява. Длъжен съм да отбележа, че в първите години отговорноста /за влошаване на отношенията между Ресия и Запада/ се падаше на САЩ, каза той.

"Първата стъпка, направена от нас в неправилната посока, бе когато НАТО започна да се разширява, включвайки в себе си източноевропейските страни, някои от които граничат с Русия", отбелаза той. По думите му Русия по това време започваха да мислят, че НАТО може да се разглежда като приятел, а не като враг, но Москва не искаше да вижда НАТО при своите граници, което и заяви решително на Вашингтон. Втората сериозна грешка според него е решението да се разположат в Източна Европа системи за противоракетна отбрана.

"Ние замисляхме тази система като защита от ирански ядрени ракети, те нямат такива, но това е друг въпрос. Руснаците обаче считаха, че това отслабва тяхната възпираща сила. Въпросът отново според него не е бил обсъждан както трябва и не е било взето под внимание мнението на руснаците. Пери счита освен това, че ПРО системата в Източна Европа е била загуба на средства, тя не би и заработила, но те не са успели да убедят Москва в това.

Третият момент, влошил отношенията между Москва и Вашингтон, бившият отбранителен министър вижда в подкрепата на "цветните революции" в бивши съветски републики включително в Грузия и Украйна. И макар неговото мнение да е, че подкрепата на тези революционни движения да е била етична, той обръща внимание, че това извънредно силно е навредило на отношенията между Изтока и Запада. Той охарактеризира сегашното напрежение между Русия и НАТО като "потенциално мтого опасно" и заяви необходимостта от радикално съкращаване на броя на междуконтиненталните балистични ракети, които са на въоръжение в САЩ и Русия.

#САЩ #Бил Клинтън #Русия #НАТО #ракети #Източна Европа #балистични ракети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"