САЩ и Русия вероятно ще си партнират за първия пилотиран полет до Марс

САЩ и Русия вероятно ще си партнират за първия пилотиран полет до Марс
Снимка: НАСА
A A+ A++ A

НАСА разглежда подготовката на първия пилотиран полет към Марс не като американски, но като международен проект и има намерение да си сътрудничи с различни страни, включително и с Русия.

Това заяви директорът на НАСА Чарлз Болдън на среща с експерти по време на конференция във Вашингтон за спътниковите връзки Satellite-2016. Той потвърди, че НАСА планира първият пилотиран полет до Червената планета да бъде осъществен към 2030 г. Той изрази и увереност, че сегашните политически разногласия между САЩ и Русия не трябва да пречат по какъвто и да е било начин на сътрудничеството в подготовката на полета до Марс.

"Дори и в периоди на много сериозни дипломатически напрежения в отношенията между нашите страни, ние успешно осъществяваме мирно сътрудничество с нашите колеги на Межсународната космическа станция,'' подчерта той. Според него сега не става дума за конкуренция, а за състезание по идеи.

Възможно е и да бъде осъществено кацане на един от двата спътника на Марс - Фобос или Деймос. Създаването на орбитални станции и спускаеми апарати за изучаване на Морс може да стане област за международно сътрудничество.


#НАСА #Марс #САЩ #Русия #МКС #Фобос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »