КЗК отмени решение за обществена поръчка за застраховане активи на ЕСО

КЗК отмени решение за обществена поръчка за застраховане активи на ЕСО
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконно решение на Изпълнителния директор на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД за откриване на "открита" процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Сключване на застраховка за пожар и природни бедствия и други щети на имущество за нуждите на ЕСО ЕАД".

Според проучването, възложителят, в нарушение на Кодекса за застраховане, едностранно е въвел задължение за участниците, съответно към определения за изпълнител, автоматично да приема за застраховани, без допълнително начисляване на застрахователна премия, придобитите от възложителя активи в размер до и равен на 10% от общата застрахователна сума и без да е уведомен за придобиването на новите активи.

Освен това, възложителят едностранно е въвел, че задържа 25% от дължимата застрахователна премия за всяка година от застрахователния договор при квота на щетимост за годината по-ниска от 30% от годишната премия. Така заложеният текст се явява незаконосъобразен и представлява самостоятелно правно основание за отмяна на обжалваното решение за откриване на обществената поръчка.

Незаконосъобразно се явява и изискването на възложителя, според което изпълнителят се задължава да предостави 10% от предложената годишна премия за всяка застрахователна година за изпълнение на изработена от него и одобрена от възложителя програма по намаляване на застрахования риск. Същото е порочно заложено условие и правно основание за отмяна на обжалваното решение.

КЗК приема за незаконосъобразно и поставеното минимално изискване за опит на участниците в услуга, еднаква или сходна с предмета на поръчката, през последните 3 години, считано от датата на подаване на офертата. Същото се явява правно основание за отмяна на обжалваното решение.

 

#Алианц #застраховка #ЕСО ЕАД #КЗК #обществена поръчка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"