Вътрешната комисия пита Горанов има ли пари за оградата по границата с Турция

Вътрешната комисия пита Горанов има ли пари за оградата по границата с Турция
A A+ A++ A


Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред реши единодушно на някое от следващите си заседания да изслуша министъра на финансите Владислав Горанов, който да обясни дали има достатъчно средства за довършване на цялата ограда по границата с Турция.

Днес в комисията бяха изслушани заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев и областните управители на Хасково, Бургас и Ямбол във връзка с начина и сроковете на изпълнение на защитните преградни съоръжения по границата. Членовете на комисията не останаха доволни от представената им информация от областните управители и заместника на Румяна Бъчварова. Те настояха разискванията по темата да продължат на следващи заседания на комисията, но с по-конкретна информация и в присъствието на вътрешния и финансовия министър Румяна Бъчварова и Владислав Горанов.

Председателят на ресорната комисия Цветан Цветанов дори нахока Гунев и областните управители за това, че са дошли неподготвени на заседанието.

Преди това заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев припомни, че на 12 март 2015 г. беше взето решение за изграждане на оградата и беше поставена задачата областните управители на 3-те области Хасково, Бургас и Ямбол да проектират и изградят съоръжението, МВР да им предостави задания и проекти, а Министерство на финансите да осигури финансирането. След това Гунев напомни, че МС гласува 64 млн. лв. за загражденията. По неговите думи от своя страна МВР е трябвало да предложи кои са приоритетните участъци за изграждане на съоръжението, тъй като сумата не е била достатъчна за цялата ограда.

Гунев поясни още, че са били отпуснати допълнително 35 млн. лв., с които ще бъдат завършени всички километри от ГКПП Капитан Андреево до ГКПП Малко Търново с изключение на 10 км преди Малко Търново. Той уточни, че Гранична полиция е предложила промени в проекта на второто защитно съоръжение заради проблеми на предходното съоръжение, част, от които - липса на геодезични измервания, както и липса на пътища около оградата. Близо 115 км нови пътища, обаче са били изградени в рамките на предходната година за нуждите на Гранична полиция.

Имало е 62 случая, когато старата ограда е била преодолявана, докладва Филип Гунев. Той обаче не бе в състояние да даде конкретен отговор кога ще бъде завършена оградата с Турция, тъй като имало много неизвестни и незавършени участъци.

За крайните срокове за завършване на съоръжението по различните области подробности дадоха областните управители, които обаче се сториха твърде незадоволителни за членовете на Вътрешна комисия.

Стана ясно, че от трите области, през които минава оградата, най-добре се справя Ямбол. Областният управител на Ямбол Димитър Иванов обясни, че ако времето позволи да се работи както досега, 27 км съоръжение и 35 км път ще бъдат готови до 1 месец.

От своя страна областният управител на Бургас Вълчо Чолаков отчете, че до края на март би трябвало около 26 км от оградата да бъдат завършени. „Към настоящия момент имаме заплатени 14 млн. лв. на 3 фирми и оставят за заплащане 10 млн. Още 40 км са проектирани за изпълнение, с приблизителна стойност 33 млн. лв.”, обясни Чолаков. Стана ясно, че към настоящия момент има 2-3 несъвсем уточнени варианти за преминаване на съоръжението през Бургаска област. От думите на областния управител на Бургас стана ясно, че има изоставане на оградата, защото теренът е много сложен.

Към момента на територията на област Хасково има построени 12 км защитно съоръжение, като се работи ефективно по още 17 км, обясни областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той посочи, че до 20 юни тази година ще бъдат изпълнени всички 33,6 км от оградата, които са зададени за строеж от вътрешния министър Румяна Бъчварова.



#ограда по границата с Турция #финансиране #Горанов #МВР #Областни управители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници