Основателят на "Икеа" носи само дрехи втора ръка, нищо че е милиардер

Основателят на "Икеа" носи само дрехи втора ръка, нищо че е милиардер
A A+ A++ A

Пестеливият милиардер и основател на мебелната верига „Икеа” Ингвар Кампрад носи единствено дрехи втора употреба. Това заяви в документален филм за шведска телевизия TV4 почти 90-годишният бизнесмен, известен с навика си да икономисва от всичко.

"Не нося нищо, което не е купено от битак. По този начин искам да дам добър пример”, заяви в лентата Кампрад, според когото това отношение му е помогнало да превърне „Икеа” в една от най-разпознаваемите търговски марки в света.
„В природата на човек от Смаланд е да бъде стиснат”, допълни пенсионираният предприемач, визирайки родния му регион в Швеция.

Състоянието на Ингвар Кампрад се оценява на около 610 милиарда крони, които се равняват на 65,5 милиарда евро, според информации на местните медии.

Точната сметка е трудно да се изчисли, тъй като не е ясно какво притежава самият той и какво децата му в семейната фондация, базирана в Лихтенщайн – една от европейските страни с най-големи данъчни облекчения.
През 2006г. американското списание „Форбс” постави Кампрад на 4-то място в списъка си с най-богатите хора в света.
Скромните му потребителски навици са били обект на множество новинарски заглавия през годините. През 2008г., той заяви пред шведски вестник, че похарчените 22 евро при фризьор в Холандия далеч са надвишили бюджета му за подстрижка.

„Обикновено се подстригвам, когато пътувам до страна от Третия свят. Последният път беше във Виетнам”, заяви тогава Кампрад.

През 1973 г. той мести компанията си от Швеция в Дания заради по-ниските данъци. По-късно поради същата причина прехвърли бизнеса си в Швейцария.

От 2010г. насам основателят на „Икеа” постепенно се оттегля от семейната компания, за да прехвърли управлението й изцяло към 3-мата му синове, а през 2014г. се върна да живее в Швеция.

#ИКЕА #милиардер #мебели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »