Политиците в Германия отказаха да се правят отстъпки за Турция

Политиците в Германия отказаха да се правят отстъпки за Турция
A A+ A++ A

Политици от управляващия в Германия десен християнски блок предупредиха ЕС да не прави прекалени отстъпки на Турция заради мигрантската криза.

Предупреждения бяха отправени след последните договорености от срещата на върха ЕС-Турция, състояла се на 7-8 март в Брюксел. Те идват от представители на Християн-демократичния съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и от Християн-социалния съюз (ХСС).

„През последните месеци преговорната позиция на ЕС се влоши заради разногласията по въпроса за разрешаване на бежанския проблем. Турция като на някакъв пазар предяви нови искания и вдигнаха цената. ХСС е срещу влизането на Турция в ЕС и срещу пълната визова свобода на нейните граждани“, отбеляза генералният секретар на ХСС Андреас Шойер в статия във вестник "Пассаер нойе пресе“.

Подобна теза защити и транспортният министър Александер Добриндт (също от ХСС). „Аз се отнасям критично към визовите облекчения и ускоряване на преговорите за влизането (на Турция) в ЕС", отбеляза той в интервю за "Аугсбургер алгемайне". Добриндт изрази опасението, че липсата на ясни правила, предписания и контрол при отмяната на визите за турците „може да положи основата за нова нелегална миграция“.

Бившият вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих от своя страна изтъкна, че Турция играе на котка и мишка с ЕС. „Ние трябва да следим цената, която ще поиска Турция да не бъде твърде висока“, коментира премиерът на провинция Саксония-Анхалт Райнер Хазелоф (ХДС) пред вестник "Рейнише пост".

На срещата Турция пое ангажимента да спира нелегалните мигранти, като в замяна изтръгна съгласие от ЕС да пуска законни бежанци, да се премахнат визите за турските граждани, да се ускорят преговорите за влизане в ЕС и да увеличи с още 3 млрд евро помощта на общността за Анкара.

#Германия #Турция #политици #отстъпки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"