Нов временно управляващ българското посолство в Минск

Нов временно управляващ българското посолство в Минск
На 29 февруари 2012 г. България окончателно изтегли посланика си в Република Беларус Захари Радуков. Снимка: КРОСС
A A+ A++ A

Нов временно управляващ българското посолство в Беларус ще пристигне на 27 април по заповед на министъра на външните работи Николай Младенов, съобщиха от пресслужбата на МВнР.

Ивайло Иванов пристига в петък в Минск в качеството му на временно управляващ българското посолство в Беларус.

Изпращането на Иванов в Беларус се осъществява в контекста на цялостното възстановяване  на нормалното функциониране на дипломатическите представителства на държавите – членки на ЕС, в Минск.

В четвъртък в страната се завърнаха и ръководителят на Делегацията на ЕС Майра Мора, както и посланици на други държави – членки на Съюза.

В началото на 2011 г. отношенията между Беларус и Европейския съюз се влошиха значително в следствие на напрежението след президентските избори в Беларус през декември 2010 г., когато протестите на опозицията бяха жестоко потушени, а опозиционни лидери и граждански активисти бяха арестувани и съдени.

На 28 февруари властите в Беларус принудиха ръководителя  на делегацията на ЕС и посланика на Полша да напуснат страната след въвеждането на разширения списък с рестриктивни мерки за Беларус.

На 29 февруари 2012 г. България окончателно изтегли посланика си в Република Беларус Захари Радуков.

#Беларус #Минск #Николай Младенов #министър на външните работи #МВнР #Ивайло Иванов #посолство #ЕС #Европейския съюз #Полша #България #избори #Захари Радуков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »