Британското финансово лоби заяви, че излизане от ЕС ще навреди сериозно на Лондонското сити

Британското финансово лоби заяви, че излизане от ЕС ще навреди сериозно на Лондонското сити
БГНЕС
A A+ A++ A

 Възможно да бъде постигнато споразумение за финансови услуги между Великобритания и ЕС, но съдържанието му би било доста несигурно

Всички алтернативи на членството на Великобритания в Европейския съюз рискуват да навредят на конкурентоспособността на финансовата индустрия в Лондонското сити, въпреки че евентуален сценарий Brexit няма да бъде пагубен за икономиката на страната, обяви британското финансово лоби TheCityUK, цитирано от агенция Ройтерс и БНР.

Коментирайки възможните последствията от Brexit, TheCityUK каза, че е възможно да бъде постигнато споразумение за финансови услуги между Великобритания и ЕС, но съдържанието му би било доста несигурно. Преговорите ще отнемат много време и блокът може да престане да третира Великобритания като по-слабо регулиран "офшорен" център, отбеляза организацията TheCityUK, чийто основни задачи са да лобира за британския сектор на финансовите услуги.

Ако в крайна сметка британците подкрепят Brexit (излизане от ЕС), възможният двугодишен период на преговори за условията по напускане на съюза би могъл да смекчи някои от първоначалните негативни последствия при подобен сценарий.

От лобито прогнозираха, че вероятно няма да постъпват нови чуждестранни инвестиции, а някои финансови фирми, които ще напуснат Великобритания, ще се пренасочат към Ню Йорк и Азия, от което ще загуби Европа.

Организацията TheCityUK представлява както финансовите компании на Лондонското сити, така и фирмите за счетоводни услуги и адвокатски кантори, които, съвместно с банките, разполагат с персонал от около 2,2 милиона души.

Финансовата индустрия на Острова формира близо 12 на сто от британската икономика и плаща годишни данъци за 66 млрд. паунда.

На другия полюс е кметът на Лондон Борис Джонсън, който води кампания в подкрепа на Brexit, заявявайки, че това е "златна възможност" за неговата страна, като в същото време той отхвърли банковите заплахи, че ще се премесят от Лондонското сити.

От своя страна управителят на Английската централна банка Марк Карни отбеляза, че излизане от ЕС може да доведе до резки движения във валутния курс на паунда (до обезценка на британската лира), което да тласне инфлация нагоре.

Междувременно "жълтата" британска преса в лицето на вестник "Сън" съобщава, че британската кралица ще гласува на 23-ти юни за напускане на Европейския съюз. Според неназовани източници на изданието, кралица Елизабет II смята, че ЕС върви в грешната посока и тя не поставя под съмнение, своята лична позиция по този ключов въпрос.

#Brexit #Великобритания #ЕС #кралица Елизабет II

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"