Народното събрание одобри на първо четене Закона за защита от бедствия

Народното събрание одобри на първо четене Закона за защита от бедствия
БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за защита от бедствия. Обучението и организирането на формированията ще бъде задължение на кметовете.

Народни представители от БСП коментираха, че кметовете не разполагат с достатъчно финанси, за да изпълняват това задължение, а от ДПС възразиха срещу неясния статут на формированията по закона за администрацията, недостига на млади хора в малките населени места и липсата на стимули за гражданите.

През януари кабинетът одобри внасянето на промените в закона, свързани с превенцията и намаляването на риска при извънредни положения. Промените са мотивирани от необходимостта от повишаването на капацитета за готовност готовността и реагирането на местната власт при бедствия.

Законопроектът предвижда още доброволците да се смятат за освободени от работодателите си по време на работата си като доброволци при възникнала криза. Тя ще се признава за трудов стаж, а възнаграждението ще бъде за сметка на държавния бюджет. В сегашния закон доброволецът се счита в неплатен отпуск.

Предвижда се да бъдат създадени национална стратегия за намаляване на риска от бедствия и национална програма с годишни планове с оперативни цели, конкретни дейности, бюджет, срок за реализация, очаквани резултати и конкретни отговорни институции за действия при кризи.

#Народно събрание #законопроект #депутати #бедствия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"