Гръцки фермери трябва да върнат 425 млн. евро незаконна държавна помощ

Гръцки фермери трябва да върнат 425 млн. евро незаконна държавна помощ
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съд нареди гръцки фермери да върнат на правителството 425 млн. евро незаконно получена държавна помощ.

Става въпрос за пари, изплатени от гръцката Агенция за селскостопанско застраховане (ЕЛГА) заради лошите атмосферни условия, ощетили около 800 000 ферми през 2008 г. Всеки от собствениците е получил средно около 500 евро помощ. Съдът намира, че това плащане има ефект върху конкуренцията, защото е "предимство, което бенефициентите не биха могли да получат при нормални пазарни условия".

Застраховките в ЕЛГА са задължителни и покриват растениевъдната и животновъдната продукция, включително щетите, причинени от природни бедствия.

Според гръцкото правителство част от сумата е дошла от вноските на земеделците в агенцията. Процедурата обаче е следната: държавата събира тези вноски и ги причислява в държавния бюджет, а след това министерството на земеделието изплаща годишни кредити в същия размер на ЕЛГА.

Останалата част от обезщенията идва от банков кредит, договорен от ЕЛГА и гарантиран от държавата. Според магистратите това са основания плащанията, направени от агенцията, да се сметнат за финансирани с държавни ресурси.

#Гърция #фермери #незаконна държавна помощ #европейски съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"