Единственият кандидат за председател на КЗК оттегли кандидатурата си

Единственият кандидат за председател на КЗК оттегли кандидатурата си
БГНЕС
A A+ A++ A

Росен Желязков оттегли кандидатурата си за председател на КЗК. „Отказвам да се състезавам сам със себе си”, заяви той днес по време на изслушването на кандидатите за председател, заместник-председател и членове на КЗК.

Останаха 10 кандидати за изслушване за заместник-председател и членове на КЗК. Това са Красимир Витанов, Кирил Добрев, Кирил Дойчинов, Калина Павлова, Георгица Стоянова, Анна Янева, Димитър Кюмюрджиев, Николай Илиев, Пламен Киров и Стамен Гърбелов. Кандидатите отговарят на условията за длъжностите, за които са предложени, изпратено е и запитване за проверка в Комисията по досиетата, заяви председателят на комисията Петър Кънев.

“Съзнавам важността на настоящото изслушване като гаранция за публичност в процеса на избор”, продължи Росен Желязков. Споделям общото разбиране за ролята и мястото на КЗК за реализиране на добре функциониращ и динамичен пазар като гарант за устойчива икономика в полза на потребителите. Вярвам, че бизнесът трябва да е конкурентна игра, от която потребителите печелят, но също вярвам ,че политиката трябва да е честна игра, а не политиканска игричка, каза той. КЗК е независим орган и поставянето под съмнение на нейния състав и функциониране рушат значението и парализират възможността за ефективно реализиране на политиките в областта на конкуренцията, подчерта Желязков.

В личен план, за себе си, не мога да позволя внушенията, спекулациите и политизирането на този избор, които могат да се върнат като бумеранг в бъдещата дейност на комисията. Воден от това заявявам най-отговорно, че се отказвам като оттеглям съгласието си за участие в процедурата по избор на председател на КЗК. Основният мотив е, че аз не търся служебна победа, отказвам да се състезавам сам със себе си и искам да отпадне всякакво съмнение за предпоставеност и предрешеност на надпреварата, поясни Желязков.

Това не е волята, нито намерението на тези, които са издигнали кандидатурата ми и са ми гласували доверие. Аз не съм имал и нямам колебания в своите експертни и административни качества, продължи той. И не това е мотива за моето заявление- позицията ми е автономна, лична и мое независимо решение. КЗК има нужда от доверие и скромно се надявам с тази позиция днес да допринеса за нейното укрепване, завърши заявлението си кандидата. След което напусна заседанието на икономическата комисия в НС.

След обявената 5 мин. почивка депутатите решиха с гласуване да отложат изслушванията без да назоват дата и срок.



#КЗК #Росен Желязков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »