Борисов застана твърдо зад Москов, дава му втори шанс за здравна реформа

Борисов застана твърдо зад Москов, дава му втори шанс за здравна реформа
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов за пореден път показа, че стои твърдо зад гърба на министъра на здравеопазването. "Няма да искам оставката на Москов", заяви той на излизане от Съдебната палата, където днес бе разпитан като свидетел по делото срещу Сергей Станишев.

Късно снощи Конституционният съд обяви, че отменя промените в Закона за здравното осигуряване, разделящи здравните услуги на основен и допълнителен пакет като противоконституционни.

Попитан дали при тази ситуация продължава да подкрепя здравния министър Петър Москов, Борисов отговори: "Естествено, че продължавам да го подкрепям". Сутринта министър Москов е запознал премиера с решението на Конституционния съд (за промените в Закона за здравното осигуряване) и то ще бъде прецизирано и ще бъде внесено пак.

Във връзка с това, че опозицията поиска оставката на Москов, Борисов беше лаконичен - "Има много да чакат". "Мен ме увери, че няма проблем с текстовете, ще бъдат коригирани и ще бъдат внесени", допълни той. По-рано ресорният министър Петър Москов обяви, че текстовете ще бъдат прецизирани и отново внесени в парламента.

Видът на здравните пакети да се определи със закон, а не с наредба, иска Конституционният съд, обясни по БНР конституционният съдия Румен Ненков. Разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет е отменено от КС, защото текстовете позволяват на министъра непрекъснато да променя правилата. Това е единственото възражение на съда, добави Ненков.

„Говорим за разделение на пакетите от закона. Не ставаше ясно на базата на какви критерии става това разделение и какво следва от това разделение. Това го научаваме от наредбата, че става дума за извършване на здравни дейности и на лечебни дейности в различно време. Най-напред тези, неотложните, които са, трябва веднага да се извършат, и другите, които могат да бъдат отложени до два месеца, но това трябва да бъде направено в закон, за да не може изпълнителната власт, в лицето на министъра на здравеопазването, непрекъснато да променя правилата на играта“, обясни конституционният съдия.



#Бойко Борисов #Петър Москов #министър #КС #Конституция #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници