Управлението на част от театрите е слабо и ще се търсят професионалисти, заяви Вежди Рашидов

Управлението на част от театрите е слабо и ще се търсят професионалисти, заяви Вежди Рашидов
A A+ A++ A

Министърът на културата Вежди Рашидов коментира , че управлението на част от театрите е слабо и ще се търсят професионалисти, включително и за Държавния ансамбъл "Филип Кутев".

Заплатите на ансамбъл "Филип Кутев" няма да бъдат увеличавани, казда Вежди Рашидов. Според него, проблемът е в лошия мениджмънт. Той обаче не смята да освобождава сегашният директор Елена Кутева.

Ще търся мениджър, защото "Филип Кутев" получава не 2,50, както театрите, шест лева върху един лев за продаден билет. "Филип Кутев" е един прекрасен ансамбъл , няма да се закрива.

Министърът призна, че в лошо финансово състояние са редица културни институти. При театрите също се търсят нови мениджъри, които да ги раздвижат.

Как един министър на културата ще закрива театри? Напротив, само публиката да има нужда от тях. Никой не иска да бъде лош с театрите.

Конкурсите за нови директори на театри, според Рашидов, ще се обявят, когато се намерят и подходящите хора.

Министър Рашидов е категоричен, че разрушеният в Пловдив тютюнев склад ще бъде възстановен в автентичния му вид. Това трябва да направят сегашните собственици.

"Който го е съборил, той ще си го възстанови. Така е, чупи, купи, е казал българският народ, по просто, но и закона това казва горе долу. Всичко, което се събаря и може да се възстанови, след като се установи дали има нарушение, имам правото по закон да постановя срок, той, разбира се, трябва да бъде реален, за да бъде изграден. Така, че това аз ще го направя и докато съм министър ще държа паметниците да се възстановят", заяви Рашидов.

В Пловдив участниците от групата „ Да запазим тютюневия склад” внесоха в Общинския съвет искане да има специално заседание за причините, довели до разрушаването на сградата-паметник на културата. В молбата се настоява също сесията да бъде бъде отворена за всички граждани и организации, но и да бъдат изслушани представители на всички отговорни държавни и местни институции.

#Вежди Рашидов #театър #Филип Кутев #управление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"