Младенов: Минималната заплата става 350 лв до 2015 г.

Младенов: Минималната заплата става 350 лв до 2015 г.
Тотю Младенов заяви, че е възможно намаляването на платеното майчинство в страната. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Програмата на правителството до 2015 г. предвижда увеличаване на минималната работна заплата до 350 лв, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

В петък по бТВ той каза, че средната работна заплата през миналата година е 707 лв. и настига инфлацията.

„Готви се повишение на минималната заплата. Жените в платен отпуск за гледане на деца трябва да се връщат по-бързо на пазара на труда”, каза още Младенов.

„Мъчим се да наваксаме, но в криза е много трудно”, категоричен беше социалният министър.

По думите му в програмата на правителството до 2015 година е заложена най-ниската възможност за увеличение на заплатите. Предвижда се всяка година минималната заплата да скача с по 20 лева и накрая на периода да достигне 350 лева.

„Това ще се случи, ако има по-добра производителност и повече приходи. Ако това стане, се надявам да имаме възможност да договорим и по-реалистични размери, обясни още Тотю Младенов, цитиран от КРОСС.

За изминалата година  Инспекцията по труда е помогнала в 2100 предприятия да бъдат изплатени заплатите. Общата сума е 167 млн. лв. Тези пари са получили работниците на въпросните предприятия благодарение на инспекцията.

Министърът обясни, че в момента инспекцията контролира над 500 проблемни предприятия, в които има забавяне на заплати.

Той коментира и възможно намаляване на платеното майчинство. Тенденцията в Европа е платеното майчинство да се намалява и жените по-бързо да се връщат на пазара на труда, отбеляза Тотю Младенов.

Според него Брюксел настоява за платено майчинство до 20 седмици, а в България то е над 410 дни.

„Т.е. тази придобивка ние я имаме и сме горди от това, и ще продължи да я има. Но усилията ни са насочени към по-бързото връщане на тези майки на пазара на труда”, посочи той.

По повод пенсиите социалният министър заяви, че от средата на тази година най-малките пенсии ще се вдигат от 136 на 145 лв.

„На всички ни се иска да има повече средства за пенсии, търсят се начини за това”, подчерта Младенов.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков наскоро обяви, че се търси възможност за допълнително увеличение на пенсиите догодина, но не даде повече детайли.

Младенов съобщи още, че за първото тримесечие на тази година приходите в Националния осигурителен институт (НОИ) са с девет милиона повече спрямо заложеното, а с 26 милиона са по-малко разходите.

#Тотю Младенов #минималната работна заплата #министър на труда и социалната политика #Симеон Дянков #вицепремиер #Министър на финансите #пенсии #майчинство #криза #Инспекцията по труда #Брюксел #Европа #Националния осигурителен институт #НОИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »