Вот на недоверие свали правителството на Румъния

Вот на недоверие свали правителството на Румъния
Едва два месеца след като пое властта, правителството на Минай Унгуряну падна. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Румънското правителство падна, след като депутатите подкрепиха вот на недоверие едва два месеца след като пое властта, съобщи „Ройтерс“.

Агенцията прогнозира, че сега страната е изправена пред месеци наред политическа криза, както и пред редица въпросителни за програмата за бюджетни съкращения, предаде „Дневник“.

Кабинетът на Минай Унгуряну, който наследи подалия оставка Емил Бок, съкрати заплатите и увеличи данъците в опит да стабилизира финансите на страната. Антикризисните мерки обаче попречиха на икономическото възстановяване на Румъния.

Вотът на недоверие беше подкрепен от 235 депутати, като 231 е необходимият брой, за да бъде свален кабинетът.

„Ще има ново и по-добро правителство“, заяви депутатът от опозицията Дан Рушану.

Опозиционното обединение Социал-либерален съюз внесе миналата седмица вота на недоверие срещу кабинета на Унгуряну под наслов „Спрете правителството, което може да бъде шантажирано“.

Опозицията обвинява десноцентристкия кабинет, че е „отстъпил пред шантажа“ на някои заинтересовани групи при отпускането на обществени средства и във връзка с природни ресурси.

Вотът се проведе в разгара на посещението на мисия на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз в Букурещ за нов преглед на изпълнението на ангажиментите на Румъния във връзка с кредитното споразумение от 2011 г.

#Румъния #криза #вот на недоверие #правителство #Емил Бок #Международния валутен фонд #МВФ #Европейския съюз #Букурещ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"