Сандърс с изненадваща победа над Клинтън в щата Мичиган

Сандърс с изненадваща победа над Клинтън в щата Мичиган
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

При демократите продължава зрелищното представяне на сенатора социалист Бърни Сандърс срещу бившата първа лейди Хилари Клинтън.

Сандърс удържа победа на първичните избори в Мичиган, където се намира Детройт - „автомобилната столица на Америка“. След обработка на 93% от бюлетините, сенаторът има 50% от гласовете, а съперничката му 48%. Според наблюдателите няма как Клинтън да стопи малката разлика.

В щата борбата бе за 130 делегати на партийния конгрес, който също ще се проведе през юли, както и за 17 „суперделегати“ – партийни функциноери, които не са зависими от резултатите в сегашните първични избори.

Обикновените делегати се разпределят пропорционално, така че сегашната победа на Сандърс с неголямо откъсване ще доведе до поделяне на половина делегати от щата. 9-милионният Мичиган се смята за щата на Клинтън, за това и победата на Сандърс се оказа изненадваща.

Той обаче провъзгласи щата като „важна арена на борбата“ и неведнъж нападаше Клинтън заради нейните политически възгледи и връзките й с Уолстрийт. Това помогна на Сандърс да пречупи лидерството на Клинтън сред работническата класа. Избирателната активност в щата би всички рекорди – гласуваха 900 000 избиратели.

В същото време Клинтън спечели първичните избори в щата Мисисипи, където изпревари Сандърс с 67% от гласовете. Победата на Клинтън в този щат бе очаквана.

Все пак при демократите лидерството се държи от бившия държавен секретар Хилари Клинтън. Преднината й пред Сандърс остава голяма и тя уверено върви към финала – обявяването й за кандидат президент на Демократическата партия.


#САЩ #Мичиган #победа #Хилари Клинтън #демократ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »